Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Ball de Gitanes (Sant Vicenç de Castellet)

Ball de Gitanes (Sant Vicenç de Castellet)

Descripció:

Assaigs.- Aproximadament dos mesos abans del dia de la festa, cada dimecres a la nit, es reuneixen totes les colles i els seus membres per refrescar tots els passos, entrades, sortides... A més hi ha un altre assaig els dilluns, per a la gent que s'incorpora de nou i que necessita més temps per aprendre's les coreografies. La setmana de la festa es fan dos assajos generals per acabar de perfilar coses i fer el muntatge de l'estrella dins el ball de les Contradanses.

Desfilada de les colles.- La diada festiva del diumenge de la segona Pasqua comença quan tots els dansaires es reuneixen davant de l'Església del poble. Un cop les colles estan a punt, comença la desfilada a través d'alguns carrers fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament. Presideixen la cercavila els gegants dels Barons de Castellet, el Marià i la Paula, juntament amb els grallers, donant encara més un caire festiu.

Estructura del ball.- El desenvolupament del ball és complex i conté elements ben diversos. Sempre guiats per la música en directe d'una cobla. La ballada comença amb l'entrada a la plaça dels gegants Marià i Paula, on ens ofereixen el Vals dels Barons de Castellet. Seguidament comencen les Gitanes a la Plaça, amb una estructura ben establerta, amb l'Entrada del Passeig, que és el Ball de Caldes, en homenatge als picapedrers de Caldes de Montbui, que només el fan els ex-dansaires i antics dansaires de l'Esbart. A continuació arriba el Galop d'entrada on es presenten a la plaça totes les colles participants. Seguidament, es fa la Coronació de la Núvia i el sorteig entre totes les noies que participen a la ballada d'aquell any. Tot seguit es fa un nou galop encapçalat per la nova núvia i la seva parella. A continuació comencen els "entremesos", es balla el Xotis, les Catxuxes, les Contrandases, la Jota i el Vals-Jota. En el ball de les Contradanses és un moment molt especial, ja que a la segona tirada de la peça es forma una estrella humana amb tots els balladors de la plaça, símbol d'unió i de treball per part de tots els balladors de Gitanes. Les gitanes acaben amb el Galop final on tot el públic de la plaça hi és convidat. I per acabar l'acte, tots els participants a la ballada i espontanis, fan la Ballada Popular del Vals dels Barons de Castellet i la Sardana "Cent galops per Sant Vicenç", estrenada el 2017 i escrita per Xavier Mestres.

Són nombroses les entitats que hi participen, Actualment, el 2016, a la ballada hi van prendre part una colla d'Antics Dansaires, Ex-dansaires de l'Esbart Dansaire Santvicentí, l'Escola Bressol El Niu, l'Associació Musical Castellet, el Club Natació Castellet, la Colla de Geganters, la colla d'Independents, la colla Nova, Colla Picapoll, l'Escola de Dansa de l'Esbart, Colla Catalana, FEDAC Sant Vicenç, Escola Puigsoler i Escola Sant Vicenç. La ballada infantil i juvenil cada any es celebra el dissabte a la tarda,

Orígens: L'esdeveniment que marca l'inici d'aquesta tradició a Sant Vicenç de Castellet, on fins a principis del segle XX aquest ball era absolutament desconegut, se situa a l'any 1907, quan una colla de picapedrers procedents de Caldes de Montbui (Vallès Occidental) que treballaven a Sant Vicenç, van convèncer un grup de noies santvicentines per escenificar davant de tot el poble un ball típic de la seva localitat d'origen. El 2007 es va celebrar els 100 anys de la primera ballada del ball de Gitanes.

Organitzadors: A.C. de Balladors del Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet

Web: http://www.svc.cat/svcastellet/ca/municipi/agenda/festes-destacades-ball-de-gitanes.html

Municipi: Sant Vicenç de Castellet

Comarca: BAGES

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya