Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Cavalcada de Reis (Artesa de Lleida)

Cavalcada de Reis (Artesa de Lleida)

Elements d'interès

La cavalcada de Reis presenta la particularitat (compartida amb d’altres pobles veïns) de que els regals son repartits directament pels Reis als infants.

Els Reis son persones pertanyents a l’entitat que organitza la cavalcada que es disfressen d’aquests personatges mítics de la tradició cristiana.

Els Reis arriben al poble sobre una carrossa arrossegada per un tractor. L’itinerari té el seu simbolisme, ja que els Reis arriben des de l’ermita de Sant Ramon, i pel Passeig de St. Ramon, representant que arriben des de Lleida. Continuen pel C/Nou fins arribar a l’església. Fins fa uns anys s’aturaven a l’església, on els personatges descendien de la carrossa i anaven a “adorar” una imatge del Nen Jesús. D’aquí es reprenia la desfilada fins a la sala “l’Hogar” (sala polivalent local, habilitada com a teatre). El nostre informant no ens ha pogut confirmar si el ritual de l’adoració es manté encara.

 

A la sala els Reis van repartint els “paquets” (caixes amb regals o regals embolicats) als infants, que son cridats a pujar a l’escenari per un conductor de l’acte que actua com a presentador. Prèviament les famílies han portat els “paquets” a la “sala”, on els organitzadors cobren una quantitat per paquet i organitzen el repartiment. Les quantitats cobrades serveixen per recaptar diners per a finançar l’entitat organitzadora de la Cavalcada de Reis. Durant bastants anys l’entitat organitzadora ha estat el Club de Futbol. El sufragi de les despeses de la Cavalcada corre a càrrec de l’Ajuntament, que és el propietari de vestits, guarniments, etc.

 

Alguns anys els “paquets” també s’han repartit directament a les cases dels infants per part dels Reis, que anaven casa per casa a entregar els regals en mà i directament als infants a casa seva, una cop acabada la rua de la Cavalcada.

 

Uns dies abans de la Cavalcada (3 o 4) arriba al poble el “chambelán”, el personatge del patge reial que recull les cartes amb les peticions dels infants als Reis.

Organitzadors: Entitat local + Ajuntament d’Artesa

Web: http://www.artesalleida.cat/

Data celebració: 5 de gener

Municipi: Artesa de Lleida

Comarca: SEGRIÀ

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya