Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Festes Majors / Les festes de Santa Tecla de Tarragona

Les festes de Santa Tecla de Tarragona

Les festes de Santa Tecla de Tarragona tenen el seu origen com a festa popular en una gran processó celebrada el 1321 per rebre la relíquia del braç de Santa Tecla que arribà a la ciutat de Tarragona per intercessió del rei català Jaume II. L'estructura bàsica de la festa, documentada el 1370 a les Ordinacions de Santa Tecla, inclou molts dels rituals festius que encara avui es realitzen a Tarragona: la cercavila de la vigília, l’anada i tornada d'ofici i la processó del Braç de Santa Tecla, essent aquesta darrera ja documentada l’any anterior, el 1369.

El seguici popular es troba documentat com a element essencial de les festes de Santa Tecla des del segle XIV. A finals del segle XVIII s'integraren nous elements a la festa: els castells, les matinades, el castell de focs i el cant de goigs a la catedral i l’aparició del Magí de les Timbales, que esdevindrà figura emblemàtica del seguici. La supressió del caràcter festiu de la jornada de la Santa (1911-17) i la guerra civil, van suposar un retrocés en la celebració de les Festes i en alguns casos la desaparició d'algun element. A partir dels anys vuitanta del segle XX, l’arribada dels ajuntaments democràtics va significar la recuperació de la festa tal i com es celebra en l’actualitat, conjugant els elements tradicionals amb noves activitats festives i amb un fort arrelament popular.

En conjunt, les festes de Santa Tecla són, actualment, la suma de diverses etapes cada una de les quals ha anat aportant uns determinats elements que han esdevingut tradicionals, i que han contribuït a la conformació d'una festa que, a partir d'un eix central, consolida un ritu nou i vell alhora.

Les Festes de Santa Tecla, festa gran de la ciutat de Tarragona, tenen IIoc al voltant de la data del 23 de setembre, jornada central de la celebració i diada de la patrona de la ciutat. La festa té onze jornades repartides en deu dies, cadascun anunciat per les matinades, i una nit completa, la del 22 al 23 de setembre. Les Festes comprenen multitud d'activitats organitzades per nombrosos col·lectius ciutadans, alhora que el seguici popular i els castells són els elements associatius i identificadors de la col·lectivitat, així com l’eix vertebrador de la celebració.

Dels elements que conformen les Festes de Santa Tecla de Tarragona, mereixen una especial menció el Magí de les Timbales, els Gegantons Negritos, els Gegants Moros, els Gegants Vells, els Nanos Vells, el Ball de Bastons, els Castells amb esment específic als Pilars caminant i els Tocs de campanes.

http://www.tarragona.cat/lajuntament/conselleries/cultura/festes-i-cultura-popular/santa-tecla/ | http://www.tarragona.cat/

Galeria d'imatges de les Festes de Santa Tecla de Tarragona

Gegants de Tarragona a la plaça de la Font. (cap a 1900).

Nanos de Tarragona davant de l'Ajuntament de Tarragona. (cap a 1920).

Ball de Bastons de Tarragona. (cap a 1930).

Sortida del seguici de Santa Tecla (cap a 1930)

Colla castellera tarragonina. (1935).

Santa Tecla. Pilar caminant. (24 de setembre de 1939).

Santa Tecla. Seguici. Nanos i Gegants de la Ciutat. (23 de setembre de 1949).

Gegantons negritos. (23 de setembre de 1950).

Gegants de Tarragona. Gegant moro. (23 de setembre de 1950).

Gegantons negritos. (23 de setembre de 1950).

El Magí de les Timbales al Pla de Palau. (1968).

Magí de les Timbales.

En Magí de les timbales

Gegants de la ciutat.

Gegants Moros.

Gegants Vells.

Gegantons Negritos.

Gegantons Negritos.

La Negrita i els gegants de la ciutat

Nanos Vells.

Nanos vells.

Nanos Vells.

Part de la comparsa dels Nanos a la plaça de la Font

Dos Nanos tarragonins

El cap de l'Àliga

Els Turcs i Cavallets

Ball de Bastons de l'Esbart Santa Tecla.

Ball de Bastons de l'Esbart Sant Tecla.

El Ball de Bastons

El Pilar pujant les escales de la catedral

Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Xiquets de Tarragona.

Castellers Serrallo.

Castell de focs a la punta del Miracle

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya