Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Sant Antoni

Entorn el 17 de gener es celebren les festes de Sant Antoni Abat, protector dels animals, celebracions en les que s’organitzen les cavalcades dels tres tombs, curses, benediccions dels animals a més d’altres actes.

Balladors portant el Sant. Foto cedida per la Comissió de Sant Antoni d'Alcanar Festa de Sant Antoni d'Alcanar

Les generacions més grans del poble ja havien sentit a parlar de la festa als seus avis. Es desconeix des de quan es celebra. La referència més antiga de la festa de Sant Antoni d’Alcanar es troba en un document del 1873, escrit pel mossèn Andrés Queralt, fent esment a la festa i a la benedicció d’animals. Es conserva una fotografia de l’any 1929.

La Festa de Sant Antoni d’Alcanar se celebra el cap de setmana posterior a la festa del 17 de gener. Comença dissabte al matí i dura fins diumenge al vespre.

Festa dels Tres Tombs de Barcelona Festa dels Tres Tombs de Barcelona

La celebració, molt arrelada al barri de Sant Antoni, s’ha anat ampliant a tota la ciutat, no sols en el recorregut de la cavalcada sinó també amb altres actes que s’organitzen durant la setmana. L’acte central és la cavalcada que es celebra el dissabte més proper a la festivitat de Sant Antoni (17 de gener). En dies previs s’organitzen actes com poden ser jornada de portes obertes, xerrades i debats, cine fòrum, Carrusel de la Guàrdia Urbana obert al públic, activitats a la hípica de la Foixarda, i tot tipus d’activitats de descoberta del món dels animals i de la tradició vinculada als traginers.

Al voltant del 17 de gener (festivitat de Sant Antoni Abat)

Tarda de jocs a plaça. Pla de l'Esglèsia d'Ascó. 17/1/09. Foto: Biel Pubill. Els jocs omplen diferents racons del Pla de l'Esglèsia la tarda del tercer dia de festa. A primer terme veiem la foguera encesa, darrera una corrida de pedres i més enrera encara la corrida de la forca. Foto cedida per Biel Pubill i Soler. La Festa de Sant Antoni d'Ascó

La Festa de Sant Antoni d'Ascó es concentra al cap de setmana més proper al 17 de gener i dura quatre dies. La festa comença amb la recollida de la llenya que els veïns deixen a les portes de les seves cases i que servirà per alimentar la foguera al llarg dels dies de celebració. També té lloc la Plega (o capta de diners) pels carrers del poble, que abans servia per sufragar les despeses que generava la celebració.

La festa es concentra al cap de setmana més proper al 17 de gener i dura quatre dies (un d'ells la vespra).

El Cós de Sant Antoni de Vila-seca El Cós de Sant Antoni de Vila-seca

La Festa Major de Vila-seca es celebra el dia 17 de gener dia de Sant Antoni Abat, copatró de la ciutat juntament amb Sant Esteve. Dins dels actes programats per les Festes de Sant Antoni cal destacar les curses de cavalls. Les curses de cavalls o el “Cós” ja es celebraven a finals del segle passat. Un Pregó de l'any 1876 dóna fe de la seva celebració.

Entorn el 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat.

Cavalcada. Mula carregada amb palla, 2004. Foto d'en Jordi Sarri cedida per la Comissió dels Traginers de Balsareny Festa dels Traginers de Balsareny

És una celebració vinculada a les tradicionals benediccions d’animals que arreu del país tenen lloc coincidint amb la festivitat de Sant Antoni, per bé que amb unes característiques pròpies i diferenciades dels típics Tres Tombs.

Es celebra el cap de setmana abans de Carnaval.

L'Encamisada de Falset L'Encamisada de Falset

Els falsetans es vesteixen amb la indumentària tradicional per sortir, amb els animals i els carros ben guarnits, a tombar per la vila. La celebració es diferencia d'altres cavalcades dels tres tombs d'arreu de Catalunya pel rerefons llegendari que la motiva i per la forma com s'organitza i es desenvolupa en l'actualitat, amb una participació bàsicament local.

El dissabte i diumenge més propers a la diada de Sant Antoni (17 de gener).

Burro portant una garba, 2009. Arxiu Fotogràfic de Taradell / Fons Miquel Vilardell Festa dels Tonis de Taradell

A l’arxiu parroquial de Taradell hi consten dades de la celebració de les festes en honor de Sant Antoni Abat des de 1780. Des dels inicis del segle XX fins el 1982, la festa dels Tonis s’organitzava a través de l’Associació de Sant Antoni Abat. El 1982 es va constituir l’actual Comissió de festes de Sant Antoni Abat.

El cap de setmana anterior al dia de Sant Antoni Abat (17 de gener).

Els Tres Tombs de Sant Antoni de Valls Els Tres Tombs de Sant Antoni de Valls

El màxim esplendor de la festa abans de la seva desaparició és entre el 1919 i 1925, quan la participació de cavalleries era més extensa, arribant gairebé al centenar. Després d’una llarga interrupció la celebració es va reprendre l’any 1979, amb l’impuls de la Societat de Sant Antoni de Valls.

Diumenge abans del dia 17 de gener (sant Antoni Abat)

Festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga Festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga

Amb el pas dels anys la festa, a més de mantenir el caire religiós, s’ha obert a altres vessants més socials, històriques i de reivindicació. Una sèrie d’activitats lúdiques, repartides en diferents dies, acompanyen l’acte central de la diada – la cavalcada dels Tonis- donant-li un nou impuls.

El dia 17 de gener i el darrer cap de setmana de gener.

La diligència d’Igualada passant per la plaça de l’Ajuntament, 1961. Autor: Sr. Godó. Els Tres Tombs d'Igualada

El 1822 es funda l’antic Gremi de Traginers d’Igualada. Al 1856 es constitueix una altre colla, la dels "Jóvenes Caleseros". Finalment les dues colles es van ajuntar acordant mantenir les dues banderes dintre del mateix gremi.

Setmana del 17 de gener (Sant Antoni Abat)

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya