Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festa de Sant Antoni (Torre de l'Espanyol, la)

Festa de Sant Antoni (Torre de l'Espanyol, la)

Actes a destacar

El ball de l'espenta esdevé un fet curiós dins la festa. En el marc del ball al voltant de la foguera cada any, de forma espontània i sense que hi hagi ningú que ho coordini, s'organitza un enfrontament entre diferents grups de veïns de la població. Tots els veïns del poble es reuneixen al voltant d'una única foguera situada a la Plaça de la Pau. És una gran pila entorn la qual, al vespre, acompanyats per alguna banda o petita orquestra, ballen els veïns. Una curiositat és que les dansades es compren. Qualsevol pot comprar una dansada i dedicar-la a qui vulgui, ja sigui una persona individual, un grup o a tota la població.

Elements d'interès

La Torre de l'Espanyol, com molts altres pobles d'interior de tradició agrícola i ramadera, celebra encara amb una certa importància la festa. Avui, tot i tractar-se de la festa major d'hivern, ha quedat restringida pràcticament a unes poques activitats la més important de les quals gira al voltant de la foguera que s'encèn a la plaça de la Pau.

Al voltant de la foguera es concentra la població per a ballar, comprant o no dansades, i compartir el caliu del foc amb els veïns.

Com a curiositat cal destacar que al voltant de la foguera, espontàniament s'organitza, cada any, el ball de l'espenta.

Organitzadors: Ajuntament de La Torre de l'Espanyol

Web: http://www.tespanyol.altanet.org

Data celebració: 17 de gener (Els dies de festa varien segons quan cau la festivitat de Sant Antoni)

Municipi: Torre de l'Espanyol, la

Comarca: RIBERA D'EBRE

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya