Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festa del Roser (Preses, les) , Festa petita

Festa del Roser (Preses, les) , Festa petita

Actes a destacar

- Missa solemne a l'església de Sant Pere amb acompanyament de la coral Puigsacalm.

- Sardanes.

Elements d'interès

Faràndula: "cercavila i ball dels gegants de les Preses, anomenats Elionardis i Ricarda, són uns personatges lligats amb la història local i amb la noblesa del segle X, descoberts per l'historiador Mn. Joan Pagès. Els gegants tenen lletra per a la seva cançó, escrita per la poetessa Montserrat Vayreda. La música i la coreografia va anar a càrrec de l'Esbart Dansaire Marboleny i de l'Escola de Dansa Folklòrica de la Garrotxa.

La Granota i els calabutins: formen part de la comparsa que acompanya els gegants. A l'hora de decidir com havia de ser aquesta comparsa es tingué molt en compte que, en el passat, a la zona de les Preses hi havia grans espais coberts d'aigües quietes i que els amfibis formaven part de la fauna que hi vivia. La granota i els calabutins o cap -grossos van ser considerats molt adients" (Web de l'ajuntament).

El Ball de les Cintes: "El Ball de les cintes, el trobem a molts indrets de la nostra geografia, amb característiques ben diferenciades a cada poble. Sembla però, que tots ells poden tenir un punt de partida similar, relacionat amb el culte a la natura; ja que les cintes es feien servir per engalanar un arbre al voltant del qual es ballava la cerimònia. Però el cas de les Preses és totalment diferencial, el pal fou substituït per un ballador, que amb el braç sosté les cintes que es van trenant al seu voltant" (web de l'Ajuntament). Segons l'enciclopèdia catalana, aquest ball era antigament interpretat per homes.

Organitzadors: Comissió de festes i l'ajuntament de les Preses.

Web: http://www.lespreses.cat/index2.php?accio=menu&menu=4_21

Data celebració: Tercer diumenge de maig.

Municipi: Preses, les

Comarca: GARROTXA

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya