Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Altres festes

Altres celebracions festives que es celebren al territori català, com les festes de recreació històrica i les festes cíviques.

Festa de l'Aigua d'Almacelles Festa de l'Aigua d'Almacelles

Amb la Festa de l’Aigua d’Almacelles es commemora la posada en funcionament del canal d’Aragó i Catalunya i, amb aquest, l’arribada de l’aigua al municipi, el dos de març de 1910. Un fet que va marcar la població, contribuint a la transformació agrícola i econòmica del terme municipal.

Es celebra anualment el 2 de març i el cap de setmana més proper.

Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet

El Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet existeix des del 1907, malgrat que la festa com es celebra actualment va néixer l’any 1992. La ballada de gitanes en aquesta població ha tingut molts alts i baixos, però ha sabut resistir i convertir-se en una festa popular i identitària pels habitants d’aquest municipi del Bages, tot mostrant la vàlua del seu patrimoni cultural.

Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume de Lleida Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume de Lleida

La festa de Sant Jaume de Lleida rememora una antiga lleganda que explica que Sant Jaume, en el seu peregrinar apostòlic, va passar per Lleida, on va fer parada per descansar i recuperar forces. Era de nit quan va arribar-hi i com que no hi veia tot caminant, a les palpentes, es va clavar una punxa al peu que li va impedir seguir caminant. El dolor i els seus gemecs van arribar fins els àngels del Cel, que acudiren en el seu auxili amb fanalets, la llum dels quals li va permetre poder treure’s la punxa i seguir el camí. Una altra versió de la llegenda explica que van ser els infants de Lleida, els que van sortir amb lluminàries per auxiliar l’apòstol.

La festa es celebra el 24 i 25 de juliol, festivitat de Sant Jaume.

Festa de Santa Llúcia de Gelida Festa de Santa Llúcia de Gelida

La festa es celebra, anualment, el 13 de desembre, festivitat de Santa Llúcia, caigui el dia que caigui. Els dies previs o posteriors al 13 de desembre, s’organitzen diversos actes culturals, entre ells xerrades i exposicions. El dia central de la festa és el 13 de desembre, una jornada que comença a les 5h del matí, quan s’encén el foc de les calderes. L’escudella de Santa Llúcia de Gelida, en els seus orígens amb caràcter benèfic, s’ha anat adaptant als nous temps convertint-se en un element identitari i festiu de Gelida. La festa ha mantingut la seva essència al llarg dels anys. La festa té ben presents els seus orígens benèfics, i actualment s’organitzen actes on el component solidari hi és molt present.

La festa es celebra el 13 de desembre, festivitat de Santa Llúcia.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya