Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Aplec del Caragol de Lleida

La festa, que se celebra cada any durant el mes de maig al parc dels Camps Elisis, es va iniciar l’any 1980, quan un grup de restauradors de Lleida va decidir promocionar els seus establiments a partir d’una demostració gastronòmica. El mateix any, l’Ordre del Cargol va reunir 18 colles per passar el dia vora el riu Segre i fer una cargolada popular. Ambdós grups demanaren col•laboració i autorització a l'Ajuntament de Lleida i la Paeria va decidir subvencionar les dues iniciatives gastronòmiques bo i proposant de reunir-les en un mateix lloc. Aquell primer aplec improvisat va reunir 300 collistes i uns 4.000 visitants; actualment l’aplec s’ha convertit en un fenomen de masses que aplega 13.000 collistes i prop de 300.000 visitants.

El 1981 l’aplec ja fou organitzat i començaren a tenir lloc actes paral•lels, com la cercavila pels carrers de Lleida. D’aleshores ençà, la festa ha anat creixent fins acabar convertint-se en la gran celebració gastronòmica de la capital del Segrià.

Durant aquests 25 anys, l’Aplec del Cargol ha protagonitzat iniciatives com la gravació d’un disc amb cançons populars de Lleida, l’edició d’una revista commemorativa, la publicació d’un llibre o l’entrada al llibre Guiness dels rècords en aconseguir la llauna de cargols més gran del món amb 584 cuiners coent 1.150 quilos de cargols.

Actualment, més d’un centenar de colles aglutinades des del 1985 sota les sigles de la FECOLL (Federació de Colles de l’Aplec del Cargol de Lleida), són les encarregades d’organitzar una celebració que guanya en popularitat i adeptes cada any que passa. Aquesta interessant festa de la qual el cargol és el principal protagonista presenta un extens i variat programa d’actes que inclou concursos, audicions de sardanes, balls i revetlles, exhibicions castelleres, cercaviles... Ara bé, els actes centrals de la celebració són aquells que fan referència directa als cargols, i entre aquests cal remarcar la Cursa de Cargols i la degustació de cargols a preus populars.

http://www.aplec.org

Galeria d'imatges de l'Aplec del Caragol de Lleida

Els cargols a la llauna

La cursa de cargols

Els cargols vius

Neteja dels cargols abans de la cocció

Dinar de germanor de les colles

Nen menjant cargols

Lo Marraco

Xarangada de fi de festa amb ball de penons

Cercavila de diumenge al matí pel Pont Vell

El recinte dels Camps Elisis

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya