Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Corpus / Festa de les Enramades d'Arbúcies

Festa de les Enramades d'Arbúcies

La Festa de les Enramades va ser declarada d’Interès Nacional l’any 1999 i són les festes de la vuitada de Corpus que se celebren a Arbúcies, documentades ja l’any 1589. La festa comença dies abans amb la preparació, quan la gent de la població se’n van a buscar al bosc grans quantitats de flors que seran matèria primera per les catifes així com les branques per enramar els carrers. Els dies previs també, cal seleccionar i classificar totes les flors recollides, per reunir volums suficients per tal de fer la distribució de colors de les catifes.

De bon matí del diumenge abans de Corpus, els carrers s’omplen de gent atrafegada confeccionant les catifes amb dibuixos diversos i complicats. Al llarg del matí, l’asfalt va prenent poc a poc un aspecte ben florit. Per altra banda s’ornamenten les façanes de les cases i es confeccionen arcs amb brancatges posats de banda a banda dels carrers. Al migdia té lloc el Concurs de catifes de flors naturals, en el qual s’escollirà la millor catifa de la festa. A la tarda, la desfilada de carrosses i elements festius, encapçalada pels gegants, fa el recorregut per sobre les catifes, sacrificant aquest art efímer en honor a la festa.

Les enramades s’allarguen del dijous de fins al diumenge de Corpus i els qui prenen el relleu de la festa són els diferents barris, competint entre ells per veure qui fa la festa més lluïda. La celebració a cada un dels barris comença amb la passada pels carrers enramats il•luminats amb atxes que porten els participants i a ritme del marxós Pasodoble ligero, una melodia vuitcentista. Al final del recorregut comença el ball. L’endemà té lloc la dansa, l’acte central de l’enramada, un ball sense nom, executat per parelles que estan ordenades per edat i que és una desfilada al so de la cobla, sense passos coreogràfics ni punts de dansa.

A la tarda concert de la festa i ball, que seguirà per la ballada de les tres sardanes a una de les places del barri. A la nit, és un altre barri el que relleva a l’anterior i així fins que tots els barris s’han sumat a la festa.

http://www.arbucies.cat/ca/enramades

Galeria de documents de la Festa de les Enramades d'Arbúcies
Memòria de catalogació de la festa de les Enramades d'Arbucies [22,92 kB]
Galeria d'imatges de la Festa de les Enramades d'Arbúcies

Corpus i catifes (anys 50).

Catifes Arbúcies (anys 50).

Catifa (anys 50).

Confecció de les Catifes (anys 60).

Catifa de flors

Confecció de catifes

Catifa (anys 70).

Desfullant la flor.

Dibuix i perfil de catifes.

Confecció de catifes

Confecció de catifes

Confecció de catifa d'enramades.

Catifes de flors naturals

Catifa.

Passada del Sorrall.

Dansa del Sorrall.

El Ball de Garlandes

Passada amb les atxes pels barris

Passada amb les atxes pels barris

Catifes al carrer Camprodon d'Arbúcies.

Vista del carrer Camprodon i Sorrall.

Catifes al carrer Camprodon d'Arbúcies.

Catifa de flors al carrer Havana.

Cercavila amb gegants.

La cercavila per damunt de les catifes

La batalla de flors al final de la cercavila

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya