Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Corpus / Festa de les Enramades de Sallent

Festa de les Enramades de Sallent

Les Enramades de Sallent es troben documentades des del segle XIV, i tenen el seu origen en la voluntat de guarnir els carrers pels quals havia de passar la processó del Corpus, per tal de retre honor a l’Eucaristia i solemnitzar encara més aquest acte de religiositat popular. Ja fa anys, però, que el caràcter eminentment religiós de la celebració s’ha vist desplaçat per un caire més lúdic i festiu, canvi en el qual hi tingué molt a veure la supressió del Corpus Christi com a festa de precepte obligatori i la pèrdua de la seva condició de dia festiu. Malgrat tot, els carrers de Sallent continuen guarnint-se i engalanant-se any rere any.

El cap de setmana abans de Corpus tenen lloc els actes preliminars de la celebració, consistents en l’anada al bosc per tal de collir els boixos que s’utilitzaran els dies següents per guarnir i engalanar els carrers de la població. Ja la setmana de Corpus s’acaben d’enllestir la resta de decoracions, i el dimecres, vigília de Corpus, s’enramen els carrers amb els boixos recollits el cap de setmana abans i es col•loquen la resta de guarniments. Aquests guarniments, elaborats al llarg de l’any amb molta paciència per part dels veïns, poden ser dels materials més diversos, des del paper fins al metall passant pel plàstic, la fusta i el filferro. A part d’aquests actes previs, la festa s’inicia pròpiament el Dijous de Corpus i s’allarga fins al dilluns següent.

Actualment, els guarniments han deixat de ser simplement elements decoratius i diversos carrers es decoren amb clares referències a temes moderns i d’actualitat. El què ve d’antic i es continua duent a terme és el costum dels embotits, un element diferenciador de les enramades sallentines que fa referència a tot un seguit de ninots grotescos que es col•loquen pels carrers i places. Aquests ninots són plens o embotits (d’aquí l’origen del seu nom) de palla, i fan referència a personatges històrics o llegendaris de la vila. Un altre acte que cal destacar són les típiques Balladetes que es fan a la plaça de Sant Bernat.

http://www.sallent.cat/articles-mostra-2244-cat-enramades.htm

Galeria de documents de la Festa de les Enramades de Sallent
Memòria de catalogació de la festa de les Enramades de Sallent [33,02 kB]
Galeria d'imatges de la Festa de les Enramades de Sallent

L'enramada i els embotits, anys 30

Els embotits, anys 30

Enramada C. S. Esteve

Enramada C.Cós 2on. tram

Enramada Cós, 3r. tram

Enramada Riu Cornet

Enramades C. S. Esteve

Enramades Cós, 3r tram

Preparant el carrer per guarnir

Detall del guarniment d'un carrer

Carrer guarnit

Carrer guarnit

Els Embotits

Balladetes

Gegants a la plaça de la vila

Carrer guarnit

Enllestint el portal

Carrer guarnit

Carrer guarnit

Carrer guarnit

Carrer del Clos

Carrer del Clos

Carrer del Clos

Carrer guarnit

Carrer guarnit

Enramades 2008

Enramades 2008

Enramades 2008

Carrer guarnit

detall de guarniment

Carrer guarnit

Carrer Fusimanya

Carrer Sant Bernat

Carrer Sant Esteve

Detall guarniments carrer Sant Esteve

Carrer Unió

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya