Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Festes Majors / Festa Major de Castellterçol

Festa Major de Castellterçol

Documentades des de la segona meitat del segle XVII, la Dansa de Castellterçol i el Ball del Ciri són dues danses que sempre es troben conjuntament i que donen relleu, caracteritzen i distingeixen la Festa Major de Castellterçol. Ambdues es ballen en el transcurs d’aquesta Festa Major el darrer diumenge d’agost, la Dansa, i el dilluns següent, el Ball del Ciri.

Es tracta de dues danses solemnes i cerimonials interpretades per sis parelles de balladors. Antigament, aquests els balladors eren els administradors que deixaven el càrrec aquell any i els que n’assumien el relleu per l’any següent, però actualment pertanyen a un grup dedicat exclusivament a la conservació de la Dansa de Castellterçol i del Ball del Ciri. La primera ballada, la de la Dansa, té lloc el diumenge cap a dos quarts d’una del migdia. Havent acabat l’ofici de Festa Major, els músics precedeixen les autoritats i els balladors en el seu camí des de l’església fins a la Plaça Vella. Un cop aquí, es balla la Dansa de Castellterçol, en la qual els balladors saluden les autoritats i els ofereixen les seves parelles per tal que duguin a terme el tradicional passeig de les autoritats.

Tot seguit es reprèn la Dansa amb la sardana i les pavanes per acabar la ballada amb la sardana. Un cop finalitzada la Dansa, els balladors treuen a ballar les autoritats. L’endemà, dilluns, a les sis de la tarda, les mateixes sis parelles ballen el Ball del Ciri, un ball que simbolitza l’antic relleu d’administradors o pabordes de l’altar dels Sants Màrtirs. Durant el ball, el relleu es fa efectiu de manera simbòlica quan tres de les parelles lliuren a les altres tres unes almorratxes plenes d’aigua de roses i uns ciris.

El vestuari que llueixen els balladors recrea la indumentària tradicional de les classes benestants de la pagesia catalana al segle XVIII, la qual cosa acaba de completar l’idea de cerimonial, protocol i solemnitat que les mateixes danses inspiren per si mateixes.

http://www.castelltersol.cat/ca/activitats/fires-i-festes-tradicionals

Galeria d'imatges de la Festa Major de Castellterçol

Ball del Ciri de Castellterçol, 1934

Ball del Ciri, 1934

La Dansa Ball del Ciri

Ballada de les autoritats

Parella del Ball del Ciri

Els objectes simbòlics són el ciri i l'almorratxa

Almorratxa amb aigua d'olor

Amb les almorratxes ruixen al públic

La Dansa

Passada del Ball del Ciri

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya