Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Festa Major de Gràcia

Documentada ja a primers del segle XIX, a les darreries del mateix segle la Festa Major de l’antiga vila de Gràcia era considerada la més important de les que se celebraven al pla de Barcelona, consideració que va mantenir després de la seva integració al cap i casal l’any 1897.

La festa s’inicia el 15 d’agost i s’allarga durant una setmana, per bé que no acaba de quedar clar qui és el protector de la vila, si la Mare de Déu d’Agost o Sant Roc. La celebració, que al llarg de la història va anar prenent un caire més cívic que no religiós, té com a element central i més destacat el guarniment de carrers, una activitat que ja se celebrava al darrer terç del segle XIX i que d’ençà de la dècada de 1920 pren la forma de concurs. Un concurs que té el seu punt àlgid a la immediata postguerra, amb més de 70 carrers i places guarnits el 1942, i que a partir d’aleshores va iniciar una greu decadència fins arribar als 4 o 5 de l’any 1977. El final de la dictadura franquista i la recuperació de les llibertats democràtiques suposaren un nou i definitiu impuls a la festa. Actualment, els carrers se solen guarnir, després del treball de tot un any, centrant-se en temes històrics, en espais exòtics o irreals i a partir de crítiques contemporànies.

A la Festa Major de Gràcia s’hi troben una multitud d’actes que bàsicament es poden separar en dos grans grups: els de caire general i els organitzats per cada carrer. Entre els primers cal remarcar, el dia 15, les matinades que marquen l’inici de la festa; el llançament, des del terrat de l’Ajuntament del districte, de tants coets com carrers hi ha guarnits; la missa de Festa Major; la passada del jurat del concurs de guarniment de carrers i, l’endemà, el lliurament de premis de l’esmentat concurs. El darrer dia, la festa acaba amb un correfoc i un castell de focs d’artifici. Per la seva banda, cadascun dels carrers participants, prop d’una trentena, pot arribar a organitzar dos o tres actes cada dia durant la setmana que dura la Festa Major, la qual cosa comporta una multitud i varietat d’actes extraordinària.

http://www.festamajordegracia.cat/

Galeria d'imatges de la Festa Major de Gràcia

La Festa Major al carrer Torres, 1914

Guarniment del carrer Santa Eugènia, 1935

Detall del carrer Joan Blanques de dalt

Guarniment del carrer Joan Blanques

Preparació de les decoracions al carrer Llibertat

Entrada del carrer Tordera

Detall del carrer Tordera

Entrada del carrer Verdi de dalt

La Festa Major amb l'animació de la nit

Tema marí al carrer Verdi del mig

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya