Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Festes Majors / Festa Major de Sant Feliu de Pallerols

Festa Major de Sant Feliu de Pallerols

La Festa Major de Sant Feliu de Pallerols se celebra cada any entre mitjan de maig i mitjan de juny, coincidint amb la festivitat de la Segona Pasqua o Pasqua Granada, i els seus actes centrals tenen lloc entre el divendres anterior a la diada de Pasqua de Pentecostes i el dimarts següent. Sens cap mena de dubte, però, l’element més destacat d’aquesta Festa Major, que pel què fa a la resta d’actes segueix l’esquema típic i tradicional de les Festes Majors de la Catalunya Vella, és l’esmentat Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa, la popular Mata-degolla. Aquesta dansa, tan curiosa com original, és considerada pels experts com un valuós document de la dansa tradicional catalana, i la seva implantació i l’origen que la motivaren ens resulten, avui per avui, totalment incerts i desconeguts.

Aquest ball, les primeres referències escrites de qual es remunten al segle XVIII, és el símbol de la celebració i, fins a cert punt, de la població en general. Tal com el seu nom indica, els elements que el protagonitzen són una mulassa, una parella de gegants i vuit cavallets que presenten l’original característica de ballar plegats. Durant l’any, la Mata-degolla només es pot contemplar les tres vegades que s’executa per la Festa Major. La primera és el dissabte de la Segona Pasqua, a partir de les cinc de la tarda, durant la cercavila, moment en que la música és interpretada per un violinista. Les altres dues ocasions per veure’l són a les ballades que tenen lloc el diumenge i el dilluns, a les sis, a la plaça de l’Església i a la plaça del Firal respectivament, ballades en què la dansa és acompanyada per una cobla.

El Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa de Sant Feliu de Pallerols consta de quatre danses o moviments diferents anomenades ball Pla, Mata-degolla, Contrapàs i Sardana Curta. Tal com resulta evident, el segon dels moviments esmentats, la Mata-degolla, ha acabat donant nom al ball en general i fins i tot, en certa manera, a la Festa Major.

http://www.santfeliudepallerols.cat/

Galeria de documents de la Festa Major de Sant Feliu de Pallerols
Memòria de catalogació de la Festa Major de Sant Feliu de Pallerols [42,84 kB]
Galeria d'imatges de la Festa Major de Sant Feliu de Pallerols

El Ball de la Matadegolla, inals del S. XIX

El Ball de la Matadegolla, 1909

El violinista i els Cavallets

Els Cavallets, els Gegants i la Mulassa

Conjunt de balladors de la Matadegolla

Cavallets

Cavallets

Mulassa

Mulassa

Gegants

Els Gegants i la Mulassa

Cercavila

La cercavila dels Cavallets i Gegants

La salutació dels Cavallets

La Ballada dels Cavallets

Ball de Matadegolla

Ball de Matadegolla

Ballada a la plaça del Firal

Ball de Matadegolla

Ball de Matadegolla

Ball de Matadegolla

Ball de Matadegolla

Ball de Matadegolla

Ball de Matadegolla

Ball de Matadegolla

Ball de Matadegolla

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya