Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

L'acte de l'Arribada

El primer senyal de festa es dóna a la una del migdia del dia 7, al Replà, amb la tronada, que és aviada per l’home i la dona més vells de la vila (tradicionalment era l’home més vell de la vila qui aviava la tronada de la festa major. Des de l’any 1983 gaudeixen del goig d’encendre-la, conjuntament, la dona i l’home de major edat), i el tritlleig de campanes.

A dos quarts de deu del vespre, una processó de borgencs es trasllada al santuari de la Mare de Déu de la Riera, a uns 800 metres de la vila, on recollirà la imatge i es traslladarà fins al temple parroquial. Hi assisteixen l'Ajuntament, el clero i una gran quantitat de fidels duent uns fanalets de paper. El seguici s'atansa lentament a l’ermita tot resant el rosari.

Arribats al santuari, després del cant de la Salve Gregoriana pel Cor parroquial, s'inicia la tornada. La Mare de Déu, dalt del tabernacle, adornat amb flors, comença la seva davallada mentre els fidels canten cants litúrgics i el ball de diables precedeix el seguici amb l’encesa de les carretilles a les maces.

En arribar la processó a la vila, pel Pont de l'Oriol, la imatge és posada sota tàlem i tot seguit s'efectua l’entrada a la vila, a la plaça de Sant Antoni, on l’espera una gran gernació de borgencs que la reben entre aplaudiments i visques. Després de la rebuda, es fa un silenci respectuós mentre el batlle de la vila li lliura el bastó de comandament i l’anomena Alcaldessa d'Honor per tots els dies que romandrà a la vila.

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya