Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Les Santes de Mataró

El dia 27 de juliol del 1773 va tenir lloc la primera celebració normalitzada dedicada a Les Santes a Mataró. Les despeses del primer ofici queden reflectides en els llibres de la sèrie de funerària de l'Arxiu de Santa Maria i també als llibres de comptes de la Confraria de Sant Desideri, que és l’entitat que des de l’arribada de les relíquies es fa càrrec de les despeses que genera el culte a les Santes. Actualment Les Santes es celebren del 24 al 29 de juliol inclosos, el 27 és la Diada de la festa major, tot i que uns dies abans tenen lloc diversos actes organitzats per entitats culturals i esportives.

Podem dir que la festa de Les Santes sempre es troba en construcció i reinvenció: tot i que la majoria d'actes són fixos, també n'hi ha de mòbils en funció del calendari, sempre mantenint l’essència de l’estructura ritual de la festa. L'estructura actual de la festa es pot dividir en quatre blocs: el Portal, que marca el temps d'espera i és l’arrencada de la festa; la Crida del dia 25 de juliol entesa, en sentit ampli, com la proclamació i inici de la festa; la Diada, que comprèn el dia 27 de juliol, festivitat de les patrones de Mataró, santa Juliana i santa Semproniana, i els actes de programa del dia 28, que conjuntament constitueixen el nucli central de la Festa Major. Per últim es celebra l'Epíleg o comiat de Festa Major, el dia 29 de juliol.

Dels elements que conformen Les Santes de Mataró, mereixen una especial menció la família Robafaves amb els nans, la Missa de Glòria de Mossèn Blanch o missa de les Santes i el ritual de la dormida.

http://www.lessantes.cat/ | http://www.mataro.cat/web/portal/ca/index.html

Galeria d'imatges de les Santes de Mataró

Escapada a negra nit

Convidada de la Familia Robafaves

Barram i repicada

Castell de focs a la platja

Dormida Robafaves

Drac i Dragalió

Desfilada

Familia Robafaves

Ruixada

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya