Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Festes Majors / Les Santes de Mataró / Missa de Glòria o la Missa de les Santes

Missa de Glòria o la Missa de les Santes

L'Ofici és l’acte religiós més important de la festa major i se celebra a Santa Maria cada 27 de juliol a les deu del matí. És una missa major dedicada a les Santes com a protectores de la ciutat de Mataró.

Des del primer ofici dedicat a les Santes, datat al 1773, és costum que el mestre de capella de torn escrigui una obra o triï una composició d'algun altre autor, que complementi les parts principals de la litúrgia de l’eucaristia. L’any 1848 s'estrenà una Missa de Glòria per a l’ofici de les Santes, obra del mataroní Manuel Blanch, que s'ha interpretat de forma gairebé continuada cada 27 de juliol a l’església de Santa Maria, fet pel qual se la coneix popularment com a "la Missa de les Santes", esdevenint un element central de la Festa.

Segons experts musicòlegs, aquesta missa estrenada l’any 1848 i amb clares influències de l’estil operístic italià, és una de les escasses romanalles de la música litúrgica i religiosa vuitcentista.

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya