Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Festes d'oficis i tradicions / Festa dels Raiers a La Pobla de Segur i el Pont de Claverol

Festa dels Raiers a La Pobla de Segur i el Pont de Claverol

La diada dels raiers, se celebra des de 1979 i rememora aquest antic ofici dedicat al transport fluvial molt important a la Noguera Pallaresa. L’organització va a càrrec de l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, que amb la seva projecció internacional amb associacions similars van crear l’Associació Internacional de Raiers, que és com s’anomena l’entitat avui.

La festa comença el dissabte al matí, a la Presa de la Llania, uns cinc quilometres riu amunt, on té lloc el muntatge dels rais, seguint la l’antiga i tradicional tècnica dels raiers pallaresos. Lliguen els troncs amb les redortes fetes de bedoll, fixen les remeres amb les que governaran el rai i planten l’estatge on per protegir-ho de la mullena es penja el fato, és a dir la roba seca, el menjar i la bota de vi.

La tarda del dissabte està plena d’activitats relacionades amb els raiers, algunes d’elles es fan en el Museu del Raiers al proper poble de Pont de Claverol. Coincidint de dates es celebra a la Pobla de Segur la Trobada de Música Tradicional al Pallars i tot el cap de setmana és ple de concerts, balls, tallers i altres activitats musicals que s’alternen i es complementen amb les activitats raieres. Al vespre del dissabte té lloc un sopar de cuina pallaresa en el qual s’homenatja a persones i institucions que col•laboren en el fet raier, lliurant-los la distinció Ganxa d’Or.

El diumenge al matí te lloc l’acte central de la festa amb el descens pel Noguera Pallaresa. Els raiers van a la Presa de Llania i dalt dels rais comencen el descens pel riu davant del nombrós públic. El trajecte és d’uns sis quilometres i durant tota la navegació les vores del riu són plenes de gent que els anima. Els raiers, vestits a l’antiga, es passen l’estona manejant el rem amb destresa per aconseguir que els rais naveguin sense embarrancar, sempre amb els peus molls per l’aigua del riu i el cap calent del sol. L’arribada a la Pobla de Segur és un esclat de música i de gresca. La diada culmina amb un dinar de germanor a la riba del riu que aplega més d’un miler de persones cada any.

http://www.elsraiers.cat | http://www.pobladesegur.cat/ca/index.aspx

Galeria d'imatges de la Festa dels Raiers a La Pobla de Segur i el Pont de Claverol

Dos rais navegant per la Noguera Pallaresa, 1912

Rai de quatre, 1912

Rai sota el pont de la Pobla

Raiers baixant el riu

Detall de la redorta

Un pas complicat passat el torrent de Vallcarca

El "Mariano" i el Joan del "Moxina" guiant el rai

Començant a lligar un tram amb les "redortes"

La biga ha quedat ben subjecta al "barrer" amb una "redorta"

Lliurament de la Ganxa d'Or

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya