Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Festes de maig / Festes de primavera de Palafrugell. Carrusel de la Costa Brava

Festes de primavera de Palafrugell. Carrusel de la Costa Brava

Les Festes de Primavera de Palafrugell són la continuació pràcticament ininterrompuda del Carnaval. En l’acabar la guerra civil, les festes de Carnaval es van prohibir arreu de l’estat. Poc a poc, durant el franquisme moltes poblacions, entre elles Palafrugell, van anar celebrant festes que recordaven els antics carnavals però sense fer referència directa al nom per tal d’eludir possibles prohibicions. L’any 1963, van optar per dir les coses pel seu nom, provocant una ordre governativa que prohibia expressament qualsevol celebració de caire carnavalesc en l’època que li pertocava, just abans de Quaresma. La inicial resignació popular va donar pas a una nova celebració impulsada pel jovent de la vila: el Carrusel de la Costa Brava. Per Segona Pasqua i amb aquest nom de caire turístic van organitzar un seguici carnavalesc fora de temps. Quan es va recuperar la festa del Carnaval, amb l’arribada de la democràcia va prendre només una dimensió a nivell infantil i en concret per mitjà de les escoles.

Al llarg dels anys, l’entorn d’aquest Carrusel, s’hi han anat entreteixint un programa d’actes sovint canviants o intermitents, que amb més o menys arrelament ocupen els dos caps de setmana de les festes: havaneres, ball, sardanes, disfresses, fira i fireta infantil, correbars, matinades (Tustarrada), mostra d’esbarts, les festes de l’aigua (la Turraiada i la Panxolinada), pregó... D’entre el ventall d’actes destaquen el Festival de Country des del 2000, el festival gastronòmic els Enfilalls des del 2001 i el Qwerty Festival (Festival de Músiques del Món de Palafrugell) des del 2009.

L’acte principal és el Carrusel i a més dels participants locals la qual hi prenen part també carrosses d’altres indrets del país, en especial de les comarques gironines. El Carrusel és un concurs de carrosses que s’estructura en tres apartats i aquestes són elaborades durant bona part de l’any pels mateixos membres de les colles en una nau industrial que només te aquesta utilitat. En primer lloc les carrosses que no entren a concurs i entre les quals hi ha la de la reina de les festes i de les pubilles. En segon lloc segueixen les carrosses ja estrenades, aquelles provinents d’altres poblacions, que es van estrenar per Carnaval a les seves poblacions i s’apunten per Segona Pasqua a participar al Carrusel de Palafrugell. I les darreres són les carrosses de les set colles locals: La Garoina, Imaginació, Carnatxa, Pagesos i Cia, Júniros, els Follets i Dàmates. Després de la passada, les carrosses inèdites es deixen en exposició perquè tothom les pugui veure. El Carrusel es tanca amb un ball, a la mitja part del qual es fan públics i es lliuren els premis.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya