Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Festes votives / Ball del Sant Crist de Salomó

Ball del Sant Crist de Salomó

El Ball del Sant Crist posa en escena una llegenda local que va adoptar la fórmula teatral del ball parlat, una representació del qual estaria datada probablement a la primera meitat del segle XVIII. Primer la dramatització es feia a l’aire lliure i des del 1972 a l’interior del temple que esdevé, doncs, actualment l’escenari de la celebració.

El ball explica que arran de la fam que patia el poble i tota la comarca, un mercader salomonenc -Josep Nin- va decidir embarcar cap a Alger a la recerca de blat. Mentre feia tractes amb un mercader musulmà –Mahomet-, Nin va descobrir la imatge d'un Crucifix, i va decidir intentar adquirir-lo al comerciant. Davant la negativa inicial de Mahomet, que argumentava que cada divendres turmentava Crist, Nin li oferí la plata que pesés aquella imatge. Acceptada aquesta condició i arribat el moment de pesar-la, el canestró de la balança només acceptava trenta monedes. Mahomet es va sentir enganyat, es va desdir del tracte inicial i es negà a lliurar la imatge. Nin va recórrer a la justícia reial. El governant musulmà manà repetir la operació davant la seva presència, amb el mateix resultat que abans: el Crist pesava només els diners que Judes havia cobrat per la seva delació. Finalment, i no sense alguns entrebancs, el mercader embarcà la imatge i la portà a Salomó.

L’arribada del Sant Crist representarà per als salomonencs un nou aliment espiritual i alhora material; la imatge començà a fer miracles, esdevingué el patró de la vila i va desvetllar una extraordinària devoció que superà els límits locals.

Aquesta representació teatral hagiogràfica alterna les diferents escenes amb peces coreogràfiques, i actualment és l’únic ball parlat religiós que s’executa a l’interior d’un temple.

Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el 18 de maig de 1999.

http://www.balldelsantcrist.cat

Galeria d'imatges del Ball del Sant Crist de Salomó

Ball del Sant Crist de Salomó, 1939

Ball del Sant Crist. Mariners (1939/40)

Ball del Sant Crist. Grup (1954)

Ball del Sant Crist. Mariners (1954)

Ball del Sant Crist de Salomó, 1954

Ball del Sant Crist. Palau del Rei Moro (1965)

Ball del Sant Crist. Quadre 1 (1972)

Detall de la representació

L'alcalde fent el discurs de benvinguda

La Cronista i el Sant Crist

Ball del Sant Crist. Túniques.

El rei moro

La pesada del Sant Crist

Ball del Sant Crist. Pesada.

Els mariners

Festa d'arribada

Dansa dels cercolets

Ball del Sant Crist. Quadre 1

Ball del Sant Crist. Dansa Trista.

Ball del Sant Crist. Rector.

Ball del Sant Crist. Quadre final.

Ball del Sant Crist. Sardana.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya