Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Festes votives / Festes de Sant Roc de Barcelona a la Plaça Nova

Festes de Sant Roc de Barcelona a la Plaça Nova

Origen i breu història de les festes

Les festes de Sant Roc són les més antigues que es celebren a Barcelona; la seva història es remunta a la meitat del s. XVI, quan l’any 1563, el Consell de Cent barceloní va fer un vot a Sant Roc per demanar que la ciutat fos protegida contra la pesta, ja que durant els darrers tres segles la ciutat havia patit diverses plagues. Els veïns del barri de la Catedral de Barcelona van salvar-se de la pesta bubònica de l’any 1589, i en agraïment al Sant van crear la Confraria de Sant Roch de la Plassa Nova i van celebrar una festa. En els seus més de 425 anys d’història, les festes majors de Sant Roc s’han anat fent grans, s’hi han incorporat nous elements i noves costums.

Descripció actual

Les festes de Sant Roc a la Plaça Nova tenen lloc durant quatre, cinc o sis dies al mes d’agost i comprenen dues dates importants, el 16 d’agost, dia de la festivitat del sant i la diada de la Mare de Déu d’agost, el dia 15.

L’acte que inaugura les festes és la tradicional cercavila pel barri que porta el nom de En Cu-cut dalt del ruc i que es celebra des de l’any 1910. Un dels personatges més populars de la festa és en Cu-cut, ja sigui en el seu format de capgròs, el qual va muntat dalt d’una ase i recorre aquesta cercavila, o bé en format nan. Un cop ha finalitzat la cercavila té lloc la hissada de la Bandera Heràldica de Sant Roc, aquesta és enlairada davant la imatge del sant situada en una fornícula a la plaça Nova. Un altre dels actes tradicionals que es celebra el primer dia de festa major i que es va incorporar l’any 1954, és el Concurs de Cucanya, si bé la Cucanya és present a la festa major des de l’any 1884.

El dia central de la festa major recau el dia de Sant Roc, el 16 d’agost, i s’inicia amb una Gran Tronada Despertada. Després de la tronada s’inicia el Seguici Tradicional de Sant Roc, amb un llarg recorregut on hi participa imatgeria festiva composta per: els Gegants centenaris de Sant Roc de la Plaça Nova, l’Àliga de la Ciutat i el Lleó de Barcelona, el nan Cu-cut i els gegantets infantils de la Plaça Nova. També participen en el seguici el Diable de Sant Roc, els Bastoners de l’Esbart Català de Dansaires, els grallers La Pessigolla, la Bandera Verda de la Comissió de Festes i una cobla que tanca el seguici.

El seguici finalitza a la basílica de Santa Maria del Pi, on es celebra una missa cantada; l’altar major està presidit per la imatge de Sant Roc on al costat es col·loca la Bandera Verda. L’ofici finalitza amb la benedicció del Panellets de Sant Roc, que seran lliurats als assistents un cop venerada la relíquia del sant mentre es canten els Goigs a llaor de Sant Roc.

Continua la celebració amb un nou seguici que es dirigirà al Palau Episcopal, on els assistents seran rebuts pel bisbe o un delegat seu. En el pati mateix del palau es realitzen els balls d’honor de l’Àliga de la Ciutat, els Gegants Centenaris, els gegantets infantils, el nan Cu-cut, el Lleó de Barcelona, els bastoners i finalment el Diable de Sant Roc. El bisbe beneeix la festa i als presents i desitja a tots una bona festa major. Finalitzat el parlament del bisbe, el seguici i el públic assistent es dirigeixen a la Plaça Nova per, des d’allà, poder presenciar la col·locació de la Bandera Verda de la Comissió a la balconada principal del Palau Episcopal.

Un cop tots reunits novament a la plaça, la junta de l’Associació de Festes de la Plaça Nova i els presents realitzen la salutació a la recuperada imatge de Sant Roc amb el gos de color blau cel, amb una ofrena floral. Acte seguit tenen lloc a la Plaça Nova el Ball dels Gegants Centenaris i els Balls del Seguici amb l’acompanyament musical d’una cobla.

Aquest mateix dia fa la seva aparició a la festa el Porró Llarg, i també hi trobem un element festiu adreçat al públic infantil, i és que a la mitja part del festival infantil s’enlaira el Globus del Capità Munyon.

Elements festius

La Cucanya: El joc de la cucanya o també anomenat de passar la Cucanya consisteix en què un infant s’enfili al pal travesser i s’hi assegui, mentre que les cames reposen sobre dues cordes i s’agafa fort al pal travesser amb les mans. L’objectiu és travessar el pal i arribar a l’altre costat i tornar, vigilant de no girar o caure. Un cop l’infant ha fet el recorregut s’ha d’agafar bé al travesser, ja que el faran girar per tal de desequilibrar-lo.

El Porró Llarg: Un element singular d’aquesta festa és el porró llarg, es tracta d’un porró de vidre que s’incorporà a la festa l’any 1830; és un porró que des del buc fins al broc per beure mesura 75 centímetres, una llargada considerable. Es treu el dia central de la festa per a què tots aquells que ho vulguin, provin de beure-hi vi.

Els panellets de Sant Roc: Els panellets estan fets amb una recepta secreta i no tenen res a veure amb els panellets de Tots Sants que coneixem. Aquests dolços es poden adquirir únicament els dies que dura la festa major, però és tradició que també es reparteixin a la missa cantada del 16 d’agost un cop han rebut la benedicció per part del capellà.

El Globus del Capità Munyon: L’any 1909 es va introduir a la festa el costum d’enlairar un gran globus aerostàtic – que va donar singularitat al costum celebrat de feia anys d’enlairar globus (bombes o montgolfliers) de petit format fabricat amb paper i que s’inflava gràcies a l’escalfament d’una flama que es produïa per la combustió d’una bola de cotó amarada d’alcohol. Actualment, el globus és de gas heli i es recuperà l’any 1997, té la forma d’un personatge conegut i amb alguna connotació negativa. La tradició mana que mentre s’enlaira la canalla crida “Fora, fora!”, aquest gest serveix per allunyar els mals averanys i els personatges destructius de l’any.

La imatgeria festiva pròpia de les Festes Majors de Sant Roc: aquesta imatgeria mereix una menció especial, doncs està composta de gegants i nans centenaris.

Els gegants: Antigament ballaven al so d’un flabiolaire, però en l’actualitat ho fan acompanyats dels grallers de La Pessigolla. Els gegants van sortir de manera ininterrumpuda fins l’any 1936, que ho deixaren de fer degut a la guerra civil. Un cop acabada la guerra, l’any 1939 els gegants reiniciaren la seva activitat fins avui, que ja han complert més de 110 anys.

El nan Cu-cut: Aquest nan fou construït l’any 1907 i està inspirat amb el personatge que apareixia a la revista barcelonina Cucut dibuixat per Gaietà Cornet. Participà a la cercavila del primer dia muntat dalt d’un ruc fins que l’any 1924 desaparegué. L'any 1986, l'Associació de Festes de la Plaça Nova decidí recuperar en Cu-cut.

Els gegants infantils de la Plaça Nova: Aquests gegants foren construïts l’any 2007 a petició del membres més joves de l’Associació, encomanat de l’afició pels gegants grans, van demanar de disposar d’un gegantó, així fou com nasqué en Pippo, que representa un jove romà, fill d’en Roc i la Laia. Aquest gegantó va anar allargant-se a mesura que també ho feien els nens de l’associació, l’any 2011 els cavallets d’en Pippo eren més alts, el problema venia amb els més menuts que es quedaven sense gegant per portar, així que es va decidir crear una gegantona de menys alçada, ella rebé el nom de Gal·la i representa una nena romana.

La Bandera Verda de la Comissió de festes: L’any 1903 la Comissió de Festes va encarregar la confecció d’una bandera que representés el barri. La bandera està feta amb seda de color verd i ribetejada amb serrells i bordons, amb fil d’or hi ha brodat l’escrit “Festes de Sant Roch Plassa Nova 1903”.

La Bandera Heràldica: S’hissa el primer dia de la festa major i serveix per donar inici als actes. Fou creada l’any 1906 per Antoni de Paula Rigau. Aquest acte solemne serveix com a pregó per a donar el tret de sortida a tots els actes que tindran lloc durant la festa major, la hissada de la bandera té lloc a la tarda, un cop ha finalitzat la cercavila de En Cu-cut dalt del ruc.

Bibliografia consultada

Cordomí, Xavier. 4¼. 425 anys de les Festes de Sant Roc a Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2014.

427 Festes de Sant Roc a la Plaça Nova [pàgina a Internet]. Barcelona: Associació de Festes de la Plaça Nova [data consulta: agost 2016]. Disponible a: http://plnova.cat/

Galeria d'imatges de les Festes de Sant Roc de Barcelona a la Plaça Nova

Àliga de la Ciutat

Ball de bastons

Bandera Verda de Sant Roc

Benvinguda al Palau Episcopal

Cercavila

Cucanya

Detall bandera centenària de Sant Roc

Gegantets infantils de la Plaça Nova

Imatge de Sant Roc a l'Església del Pi

Imatge de Sant Roc

Lleó de Barcelona

Nan Cu-cut

Panellets de Sant Roc

Porró Llarg

Reverència de l'Àliga a les autoritats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya