Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Festes votives / Festivitat de Sant Sebastià del Pont de Suert

Festivitat de Sant Sebastià del Pont de Suert

La Festa de Sant Sebastià del Pont de Suert té el seu origen en la institució de la Confraria de Sant Sebastià d'aquest municipi l’any 1586. El "Llibre Vell" (1730) de la Confraria recull el text fundacional i els estatuts de l’entitat on s'estableix la celebració anual de la Festa de Sant Sebastià i es fixen els diferents actes de què consta la festa, tant religiosos com civils. Les úniques interrupcions conegudes de la festa es van produir els anys 1937 i 1938, degut a la guerra civil.

La Festa de Sant Sebastià del Pont de Suert es celebra els dies 19, 20 (festivitat del Sant) i 21 de gener. La festa comença el vespre del dia 19, amb la Missa de Vigília de la Solemnitat de Sant Sebastià, predicació del Pare Predicador i cant dels goigs. Acabat el servei religiós té IIoc el sopar, primer dels àpats rituals de què consta la festa i que tenen IIoc a la seu de la Confraria. Els actes de la festivitat de sant Sebastià, dia 20 de gener, comencen amb el segon dels àpats rituals, l’esmorzar. A continuació se celebra la Missa de Solemnitat de Sant Sebastià, amb predicació, cant dels goigs i en acabar, té IIoc el que es considera l’acte central de la festa, la solemne processó de Sant Sebastià, seguida amb gran devoció i participació massiva de la societat pontarrina. Cada any, per rigorós torn, s'estableix un itinerari per un barri diferent, realitzant els descansos fixats, en què es dediquen pregàries i oracions al sant. L’acompanyament musical de la processó és el cant dels goigs de Sant Sebastià. A continuació es fa el dinar per a tots els confrares, en el decurs del qual i seguint l’antiga tradició es fa l’entrega de la perdiu al Pare Predicador. Al vespre, abans del sopar, té IIoc el rosari i l’adoració de la relíquia de Sant Sebastià, i a continuació, el corresponent sopar.

Les activitats del dia 21 consisteixen en el tradicional esmorzar, la celebració d'una eucaristia, per recordar els confrares morts al IIarg de I’any i, posteriorment, el dinar, en el decurs del qual té IIoc el nomenament dels nous priors, que es faran càrrec de l’organització de la festa l’any següent. Es tracta d'una cerimònia que duen a terme els dos priors que han gestionat la Confraria i la festa durant l’any, els quals entreguen una safata amb una poma vermella als confrares que seran els nous priors, que l’accepten restant així formalment nomenats. Seguidament es procedeix a l’entrega de la poma a les noves priores, normalment les esposes del priors nomenats i que participaran igualment en la responsabilitat d'organitzar la propera festa. Finalment, al vespre es celebra un sopar, el darrer dels àpats rituals que conformen la festa i que en aquest cas, serveix de comiat i cloenda.

Dels elements que conformen la Festa de Sant Sebastià del Pont de Suert, mereixen una menció especial els àpats rituals.

http://www.elpontdesuert.com/
Imatges de la Festivitat de Sant Sebastià de Pont de Suert

Preparació dels àpats. Festivitat de Sant Sebastià.

Arribada de la processó a l'església.

Prior a punt d'entregar la poma. Elecció dels nous priors.

Celebració de l'ofici solemne de la festivitat de Sant Sebastià.

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya