Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Els Galejadors

Galejador és el que galeja, és a dir, fa salves amb una arma d'avantcarga, normalment una escopeta, carrabina, fusell o trabuc, antiga o reproduïda, en to festiu: tradicionalment, "fer gala". Els galejadors, i el fet de disparar salves de pólvora amb les seves armes, són per als centellencs sinònim de festa i representen l’expressió d'una tradició ancestral profundament arrelada.

Els galejadors i galejadores ho són a títol individual, no com a membres de cap colla, tot i que per participar a la Festa s'ha de ser membre de l'Associació de Galejadors.

Els galejadors són comandats per un "capità", càrrec vitalici que recau en el galejador més vell, més antic i amb major projecció i prestigi personal a la Festa.

A més de disparar les seves armes durant la jornada del 30 de desembre, dia central de la festa, els galejadors de Centelles també s'ocupen de triar el pi, el dia de Sant Esteve (26 de desembre) i de preparar l’endemà els cinc ramells de pomes i les garlandes de pa d’àngel i de galetes en forma d'estrella que el dia de la festa es penjaran del Pi. Com a última prèvia, el dia abans de la festa, 29 de desembre, l'Associació de Galejadors reparteix la pólvora i els pistons, prèviament comprats per l’Ajuntament, entre els galejadors que, degudament legalitzats i autoritzats, protagonitzaran la Festa.

El 30 de desembre, festivitat de Santa Coloma, després de la "missa primera", celebrada a les set del matí, els galejadors es dirigeixen al IIoc on es troba el Pi escollit i marcat el dia 26. Allà, es prepara un esmorzar col·lectiu i tallen el pi triat a cops de destral, substituint-se els galejadors l’un a l’altre per tal que hi puguin participar el màxim nombre, entre crits d’ànim dels altres assistents. Un cop tallat, el pi es trasllada i es col·loca, a força de braços, al damunt d'una carreta tirada per un jou de bous que, sempre dret, el transportarà, i acte seguit el Pi i els galejadors, comencen, mentre ja ressonen algunes escopetades, el camí de tornada fins a la vila.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya