Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Sant Antoni

Entorn el 17 de gener es celebren les festes de Sant Antoni Abat, protector dels animals, celebracions en les que s’organitzen les cavalcades dels tres tombs, curses, benediccions dels animals a més d’altres actes.

Tres Tombs, 2013 Els Tres Tombs d'Anglesola

Els Tres Tombs d’Anglesola són molt coneguts tant a les comarques lleidatanes com arreu del país, i any rere any atrauen molts visitants i participants; han donat una projecció i reconeixement important al municipi, i han contribuït a la recuperació d’espais, carruatges, carros i eines agrícoles. La festa, com tots els Tres Tombs que es celebren, recorda la gran importància que en el passat va tenir la tracció animal tant per la realització del treball al camp com pel transport de persones i mercaderies.

Es celebra el segon diumenge després de Pasqua.

Tres Tombs, 2015. Foto cedida per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Festa de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú

Celebrada en honor a Sant Antoni Abat, copatró de la ciutat, Vilanova i la Geltrú celebra cada any el 17 de gener l'acte principal de la Festa dels Tres Tombs, una jornada d'exhibició etnogràfica de l'univers traginer que per la qualitat, quantitat i diversitat dels participants s'ha convertit en una de les més importants del nostre país.

Es celebra pels voltants del 17 de gener.

Portabanderes, 1931. Foto cedida per l'Associació Cultural Festa de Sant Antoni de Caldes de Montbui

Una de les celebracions festives que més participants aplega Caldes de Montbui és la festa en honor a Sant Antoni Abat. Aquesta població del Vallès Oriental té un llegat pagès i ramader molt important que amb el temps s’ha anat perdent. Degut a aquest passat, en què la població depenia de l’estat de salut dels animals, la festa de Sant Antoni Abat va anar agafant molta importància, i és que aquest Sant és tingut per patró del animals, especialment dels domèstics, que conviuen amb l’home.

La celebració té lloc el primer diumenge després del dia 17 de gener.

Mul guarnit per al passant dels Tres Tombs l'any 1922. AMMA. Fons l'Abans. Arxiu Josep Cirera Boix. Festa dels Tonis de Manlleu

La Festa dels Tonis es celebra a Manlleu des del s. XIX, aquesta festa és molt rellevant per aquesta vila osonenca degut al seu passat traginer i taverner, la qual cosa ve estretament lligada amb la devoció de la població a Sant Antoni Abat, patró dels animals de peu rodó com els cavalls i els bous. Cal destacar elements festius com el passant de nit o cercavila de vigília i el passant dels Tres Tombs.

El dia central de la festa té lloc el diumenge següent a la diada del Sant.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya