Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Sant Antoni / El Cós de Sant Antoni de Vila-seca

El Cós de Sant Antoni de Vila-seca

La Festa Major de Vila-seca es celebra el dia 17 de gener dia de Sant Antoni Abat, copatró de la ciutat juntament amb Sant Esteve. Dins dels actes programats per les Festes de Sant Antoni cal destacar les curses de cavalls. Les curses de cavalls o el “Cós” ja es celebraven a finals del segle passat. Un Pregó de l'any 1876 dóna fe de la seva celebració, dels premis que es lliuraven en aquella època i de la forma en què es desenvolupava la competició.

La història comença, segons fonts orals, algun any abans arran de la rivalitat entre els carreters de dos comerciants francesos assentats al municipi. La importància de la vinya i la indústria vitivinícola vila-secana en aquells temps facilità que s'establissin en el poble comerciants estrangers. Dos d’aquests comerciants, francesos, anomenats Barrau i Planchons, tenien uns preciosos cavalls per transportar el vi que es venia a Salou i a Tarragona i sovint coincidien en la ruta. La rivalitat entre els carreters d'ambdós comerciants era molta i aviat sorgí el repte de fer un "cós" per a provar quin cavall era millor. S'acordà que fos el dia de Sant Antoni Abat, que era mitja festa per als treballadors, després de la benedicció dels animals. Aquesta primera cursa anava per la carretera reial fins al pas a nivell del "Carrilet" de Salou i tornar. Malgrat no haver-hi premi, aviat començaren els preparatius per a repetir la cursa l'any següent amb més cavalls i genets vila-secans.

Algun any d’interrupció i canvis de traçat en les curses, a causa de l'augment del perillós tràfic de cotxes i camions, i a l'asfaltat de la carretera no han fet variar la tradició de fer el cós, encara que forçà diversos canvis de traçat. La carretera de la Pineda, l'Albereda de Folc, la Parada de l'Hort del Pep, el camí dels Emprius, l'actual autovia de Vila-seca a Salou abans de la seva construcció, els terrenys de la Formiga propers a l'estadi municipal i la parada del Castell de Vila-seca, han estat al llarg dels anys el marc de les tradicionals curses vila-secanes. La tradició tampoc es perdé en l'obligat parèntesi de la guerra. Actualment es realitzen en el circuït hípic del Parc de la Torre d'en Dolça. On el 21 de gener de 2001, s'hi va córrer el primer "Cós" de Sant Antoni.

Les curses es realitzen el diumenge més proper del 17 de gener o el mateix dia si així escau. Actualment les curses s'han professionalitzat, essent Vila-seca és l'únic lloc de Catalunya on es corre amb l'autorització de la Societat de Fomento de Cria Cavallar. Es realitzen diverses curses de les modalitats galop i trotadors. Tot i que durant molts anys a l’inici la competició mostrava cert equilibri entre els genets locals i els de fora de la vila, des de la seva professionalització aquest equilibri s'ha trencat. Les curses estan seguides per apostes econòmiques que són discretes però molt populars.

http://www.vila-seca.cat/inici/inici.asp

Galeria de documents del Cós de Sant Antoni de Vila-seca
Memòria de catalogació del Cós de Sant Antoni de Vila-seca [19,66 kB]
Galeria d'imatges del Cós de Sant Antoni de Vila-seca

Zona de lliurament de trofeus situada al "pàdoc" del circuït.

Vista general del "pàdoc".

Entrada als calaixos de sortida per iniciar la cursa.

Sortida de la cursa de galop.

Els genets agrupats al principi de la cursa.

Els genets a punt d'agafar el revolt sud de la cursa.

Els cavalls de pura sang al seu pas pel tomb sud de la cursa.

Els genets comencen agafar posicions finals.

Recta de la línea de meta.

Últims metres per al final de la cursa.

L'espring final.

El vencedor de la cursa.

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya