Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Sant Antoni / Els Tres Tombs de Sant Antoni de Valls

Tres Tombs de Sant Antoni de Valls

La celebració dels Tres Tombs de Sant Antoni a la ciutat de Valls es remunta al segle passat, quan els pagesos portaven els animals al sant per tal que rebessin la seva benedicció i per demanar una bona collita.

El màxim esplendor de la festa abans de la seva desaparició és entre el 1919 i 1925, quan la participació de cavalleries era més extensa, arribant gairebé al centenar. Després d’una llarga interrupció la celebració es va reprendre l’any 1979, amb l’impuls de la Societat de Sant Antoni de Valls.

Els Tres Tombs de Valls es celebren per norma general el diumenge abans del dia 17 de gener, però els actes comencen el desembre anterior, amb la Presentació dels Tres Tombs i la entrega de la Bandera i el Penó als portants. El primer dia dels actes al gener, es el divendres anterior al dia 17, al vespre, que es realitza la solemne Missa a l’Església de Sant Antoni de Valls. Tots dos actes, la Presentació i la Missa s’incorporen al ritual l’any 2007.

El dissabte de la festa, a les 7 de la tarda es fa una Cercavila pels carrers de Valls, on participen la Bandera de la Societat, un grup de 20 genets i una banda de música. En aquest cercavila hi poden participar altres elements del bestiari festiu de Valls.

L’acte central de la festa té lloc diumenge al matí amb la desfilada de totes les cavalleries i carruatges. Abans de sortir tots els participants fan un esmorzar popular als locals del Moll de l'estació de Valls. La concentració de les cavalleries actualment té lloc a l’Avinguda Francesc Gumà Urbanització el Fornàs de Valls, des d’allà es fa el recorregut pels carrers del poble i es donen els tres tombs a l’Església Parroquial de Sant Antoni. Cada tomb té un recorregut diferent pels carrers de la vila.

En l’actualitat son unes 300 cavalleries d’arreu de Catalunya i Castelló les que participen en la desfilada, de les quals un 80% són participants de Valls. L’Ordre de participació a la cercavila és el següent: Banda de Música, Bandera de la Societat, Genets, Penó de la Societat, Carro amb l’ imatge de Sant Antoni, Carruatges, Carros de pagès, Carros carregats de menor mida a major mida, Carro 1 bocoi, Carro 2 bocis, Carro 3 bocois, Carro 4 bocois, Carro petit de Traginers, i tanca la desfilada el carro gran de traginers.

http://www.valls.cat/default.asp

Galeria de documents dels Tres Tombs de Sant Antoni de Valls
Memòria de catalogació de la festa dels Tres Tombs de Sant Antoni de Valls [25,32 kB]
Galeria d'imatges dels Tres Tombs de Sant Antoni de Valls

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya