Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Sant Antoni / Festa de Sant Antoni d'Alcanar

Festa de Sant Antoni d'Alcanar

Orígens

Antigament, el dia de Sant Antoni es feien carreres de matxos, representacions teatrals, carreres de bicicleta per arrancar una cinta on penjaven el premi. També olles de fang que els infants jugaven a trencar amb els ulls tapats, a les olles es posava farina, papers, diners... També es feia la tradicional benedicció dels animals, amb repartiment de panets i rotllos per a tothom.

El que més destacava d’aquest dia era el Ball de Sant Antoni. Les parelles participants es reunien per celebrar el típic "ball de mantons", en diferents punts de la població. Els homes anaven amb faixa i un mocador al cap i les balladores portaven mantons. Durant molts anys, aquesta va ser la festa més participativa de la jota celebrada a les Terres de l'Ebre. La dansa que es balla és l’anomenada la “jota vella”, molt semblant a una jota.

Amb els anys, el teixit social al voltant de la festa es va eixamplar a tots els àmbits: religiós, popular, cultural, festiu i comunitari, amb participació del consistori. Tenien molta importància els majorals, conjunt de veïns del municipi que, fins fa poques dècades i amb el suport de famílies i amics, s’encarregaven d’organitzar i sufragar, al seu càrrec, les despeses que originava tota la celebració.

Era rellevant la posada en escena de la Despertada, un passeig matinal de confrares que buscaven, mitjançant els cants tètrics i el so del bombo, despertar als veïns per anar a la missa de difunts. S’interpretaven diferents peces musicals dels segles XVII, XVIII i XIX: des de lletanies de representacions teatrals de la Passió (prohibides després del Concili de Trento) fins a estrofes copiades del Rosari de l’Aurora.

Descripció actual. Actes a destacar

La Festa de Sant Antoni d’Alcanar se celebra el cap de setmana posterior a la festa del 17 de gener. Comença dissabte al matí i dura fins diumenge al vespre.

Dissabte al matí hi ha el volteig de campanes, anunciant l’inici de la festa. A l’església parroquial, just abans que comencin tots els actes, es col·loquen les flors al peu del sant. A la tarda comença la cercavila acompanyada de la Banda Municipal de Música d’Alcanar o l’Agrupació Musical Canareva. Les dues agrupacions musicals s’alternen les actuacions dels dos dies.

Un cop acabada la cercavila hi ha el ball popular amb les parelles més joves al carrer Sant Antoni, Plaça del Camí Ample, Plaça Major i Plaça Lluís Companys. Des del 2015, en lloc de l’Avinguda Catalunya es balla a la Plaça Lluís Companys. Els membres de la Comissió s’ocupen de que tots els balladors ocupin els seus llocs i quan hi ha el redoble de tambor, entre ball i ball, girin i es moguin de lloc i les balladores puguin lluir els seus excepcionals mantons de Manila.

A continuació, hi ha el ball popular de mantons amb les parelles més grans, en els mateixos llocs. Hi participen més de 215 parelles de totes les edats. El Ball de Sant Antoni, molt semblant a una jota, aplega un nombrós grup de canareus i canareves.

Un cop finalitzat el ball, hi ha una obra de teatre a l’Auditori Municipal. L’encarregat de representar-la és el grup de teatre Gresol d’Alcanar.

Diumenge, entre les 4 i les 8h del matí, hi ha la Despertada pels carrers del poble, en la qual un cor d'homes canta diverses oracions i crides a Sant Antoni, patró dels llauradors. Un cop finalitzada la Despertada els veïns del carrer Sant Antoni ofereixen una xocolatada per a tots els assistents.

A continuació, hi ha la missa solemne a l’església de Sant Miquel d’Alcanar. Després es fa la processó amb la imatge de sant Antoni Abat, que acostumen a portar els acompanyants de les pubilles, i les mateixes pubilles porten la cinta. Si un any no hi ha pubilles el porten qualsevol altra parella de balladors. La processó surt de l’església, amb els balladors, autoritats, la Banda Municipal, la colla de nans i gegants i la colla de dolçainers per arribar a la porta de davant de l’edifici dels Serveis Agraris on la imatge passa a presidir la benedicció dels animals. Les pubilles i pubilletes i hereus reparteixen un panet i un rotllo típic de Sant Antoni, a tothom que passa a beneir el seu animal.

Allí mateix, un cop acaba la benedicció hi ha el sorteig del mantó de Manila, la faixa i el mocador.

En acabar, hi ha el ball popular amb els més petits, a l’Avinguda Catalunya, Plaça Major i a la Plaça del Camí Ample i finalment es fa una fotografia conjunta davant l’església.

A la tarda hi ha la cursa de cintes i la trencada d’olles pels infants, al carrer de Sant Antoni. Actualment ho organitza el mateix veïnat del carrer Sant Antoni. Més tard, es fa la ballada popular de les parelles dels més joves seguida de la de les parelles dels més grans.

Un cop finalitzada la ballada del diumenge, es retorna la imatge de Sant Antoni a l’església de Sant Miquel d’Alcanar. Allí el president de la Comissió diu unes paraules, principalment agraeix la participació de les parelles i invita tots els balladors i balladores al tradicional berenar al Centre Cívic que preparen els membres de la Comissió i conjuntament amb les seves famílies.

Elements d’interès

Ball de Mantons o de Sant Antoni. Parelles del poble, de diferents edats i vestides a la manera tradicional, es reuneixen en diferents punts del poble i ballen la jota amb acompanyament de les dues bandes de música: Banda Municipal de Música d’Alcanar i l’Agrupació Musical Canareva. Els homes porten el vestit de mudar dels antics pagesos canareus, faixa i un mocador al cap, i les dones porten lluents i vistosos mantons de Manila.

El primer dia de la festa, el dissabte hi ha una ballada a la tarda amb les parelles juvenils i en acabar aquestes, ja ben entrada la nit, ballen els més grans. El segon i últim dia, el diumenge al matí, les parelles infantils ballen a l’Avda. Catalunya (davant la imatge del Sant), Plaça Major i Camí Ample. A la tarda, amb les parelles juvenils es balla al carrer Sant Antoni, la Plaça del Camí Ample, la Plaça Major i la Plaça Lluís Companys (fins el 2014 va ser a l’Avda. Catalunya). Per finalitzar, en els mateixos indrets, hi ha la ballada de les parelles més grans.

Bandes de música. Acompanyament musical. Les bandes es van alternant. Si un any l’Agrupació Musical Canareva comença tocant al ball dels mitjans el dissabte a la tarda i diumenge toca pels balladors grans, l’any següent ho farà la Banda Municipal de Música d’Alcanar. L’únic que no canvia és que el fet que la Banda Musical acompanya el Sant de l’església a l’edifici dels Serveis Agraris per procedir a la benedicció dels animals i després acompanya les parelles de balladors més petits a ballar a tres llocs del municipi. La tradició de bandes de música a Alcanar és molt important i són una part essencial de les festes que s’organitzen durant l’any.

Benedicció dels animals. El mossèn beneeix els animals, un per un, amb aigua beneïda. A continuació, la gent passa a recollir el panet i el rotllet que ofereixen les pubilles, pubilles infantils i hereus de la festa. Al darrera hi ha la imatge del Sant i qui vol s’hi pot fer fotografies. En l’actualitat es porten a beneir animals domèstics, tot i que també hi altres animals, alguna cabreta petita, porquets, etc. A més, cada any els Amics dels Cavalls d’Alcanar porten a beneir els seus animals, de 6 a 10 cavalls. Antigament, es beneïen tots els animals que s’utilitzaven per treballar al camp: mules, matxos i rucs.

Despertada. Consisteix en una despertada pels carrers del poble, en la qual un cor d’homes canta diverses oracions i crides a Sant Antoni. Comença a les 4 del matí i finalitza a les 8h. Està organitzat per la Rondalla Verge del Remei, creada el 1960 per grups de joves afeccionats a la música, per tocar i cantar cançons populars del municipi i d’arreu de Catalunya i el País Valencià. Les peces musicals són molt antigues. Entre elles, hi ha lletanies que podrien entroncar amb les representacions teatrals de la Passió, prohibides després del Concili de Trento, fins a estrofes copiades del Rosari de l’Aurora. Acaba al carrer Sant Antoni, on els seus veïns ofereixen una xocolatada.

Organitzadors

L’organització de la festa correspon a la Comissió de Sant Antoni d’Alcanar, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcanar.

La Comissió es va constituir com associació l’any 2015. Des de la dècada de 1950 ja era l’encarregada d’organitzar la festa.

El cost total de la festa l’assumeix fins on pot la Comissió, i la resta ho assumeix l’Ajuntament d’Alcanar. A aquest acord van arribar els membres més veterans de la Comissió de Sant Antoni, amb equip de govern l’any 1978, després de les primeres eleccions democràtiques, i des d’aleshores s’ha mantingut vigent.

Galeria d'imatges de la Festa de Sant Antoni d'Alcanar

Ball de Sant Antoni

Infants balladors

Ball de Sant Antoni

Grup de balladors

Mantons

Repartint panets

Ball de Sant Antoni

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya