Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Sant Antoni / Festa dels Traginers de Balsareny

Festa dels Traginers de Balsareny

Antigament, la Festa dels Traginers de Balsareny també tenia lloc per la festivitat de Sant Antoni, el dia 17 de gener; com a mínim així es troba documentat des de les darreries del segle XIX i fins i tot en recuperar-se la festa, després del forçat parèntesi que va suposar la Guerra Civil, el 17 de gener de 1940.

La població de Balsareny era un lloc de pas obligatori en el camí que comunicava les planes de la Catalunya interior amb les elevacions pirinenques i pre-pirinenques i amb el sud de França, i els traginers utilitzaven aquest camí que voreja el riu Llobregat per passar-hi les mercaderies. Els jocs, les curses i les competicions que s’hi organitzaven en motiu de la benedicció dels animals degueren ser l’origen del què actualment és la Festa dels Traginers.

Ja a primers del segle XX a la festa s’hi troben presents alguns actes tradicionals que arribaran fins avui, però no serà fins el 1943 quan la festa va agafar l’estructura definitiva amb els seus elements definitoris que conserva encara actualment. Així, a banda de la missa amb la benedicció dels animals hi trobem la cavalcada, amb el banderer i els dos cordonistes, la correguda (que abans es feia a la carretera i d’ençà del 1964 es fa a la pujada del Castell), el joc de les anelles i el ball de Sant Antoni.

Actualment la festa se celebra cada any el diumenge de Sexagèsima, el diumenge de la setmana abans del Carnaval, per bé que els primers actes lúdics tenen lloc dissabte al vespre i consisteixen en un ball, el correfoc i el cercatasques. El diumenge, dia central de la celebració, destaquen els actes esmentats relacionats amb la festivitat de Sant Antoni i tot d’activitats paral·leles amb un rerafons històric i folklòric com poden ser la mostra d’eines de pagès, el ferrament i l’esquilada de bestiar i altres antics oficis relacionats amb els animals. A primera hora s’ofereix la torrada del traginer, i durant tot el matí es pot visitar el mercat, taverna i rebost del traginer.

http://www.traginersbalsareny.cat/

Galeria de documents de la Festa dels Traginers de Balsareny
Memòria de catalogació de la festa dels Traginers de Balsareny [34,73 kB]
Galeria d'imatges de la Festa dels Traginers de Balsareny

Cavalcada dels traginers 1940-1950

Benedicció dels animals, 1950

El banderer i els cordonistes

Cavalcada. Mula carregada amb llenya

Cavalcada. Mula carregada amb palla

Carro desfilant a la cavalcada

Cavalcada. Mula amb portadores

Esquilada de l'animal

Ferrada de l'animal

Curses de cavalls, ases, ponis i mules

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya