Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Sant Antoni / Festa dels Tres Tombs de Barcelona

Festa dels Tres Tombs de Barcelona

Orígens. Història de la festa
Els programes de la festa prenen el 1826 com l’any d’inici de la festa. Des de l’organització expliquen que malgrat que no hi ha cap document que ho acrediti és la data que ha anat passant de pares a fills.
La primera referència escrita de la celebració és del 17 de gener de 1855, i la trobem a l’Ángora, Periódico Religiosa i de Avisos. La notícia publicada deia: “Según la costumbre de todos los años en este día, hoy se correrán los tres toms y habrá la bendición de animales y reparticion de pan bendito en los pórticos de la Iglesia de Sant
Antonio Abad”.
A la revista La Carcajada, al núm. 1 (17 de gener de 1872) es va publicar una vinyeta d’humor al·lusiva a la festa. Anys després, el 1899, a l’Almanach de l’Esquella de la Torratxa se’n tornava a parlar amb una il·lustració i un text.
De principis del segle XX es conserven algunes fotografies, la més antiga és del 1903 on es pot veure l’entrada dels carruatges a la Casa de Caritat. En una fotografia del 1907 es pot veure la Benedicció de la Bandera a la Festa dels Tres Tombs. Aquestes i altres imatges anteriors a la guerra civil es conserven a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
Hi ha elements festius com la rifa del porc que s’han perdut. Altres actes que també s’han deixat de fer són les visites a les màximes autoritats religioses, polítiques i militars. S'entrava al pati de la Generalitat, al Bisbat o Capitania General, per tal de saludar al President, Bisbe o Capità General de torn el dia de la festa. En paraules dels organitzadors “Ara s’ha fet un gir tornant mes a què la festa la pugui gaudir mes el ciutadà de a peu i com a colofó es fa el fi de festa a la casa de la ciutat que és l’Ajuntament de Barcelona”.
El recorregut de la cavalcada s’ha anat modificant amb els anys, als inicis el recorregut era bàsicament als voltants del barri de Sant Antoni i el seu mercat. Fou més tard que es va anar estenent a altres barris de la ciutat. Al llarg dels anys, el recorregut s’ha anat modificant adaptant-se als canvis i transformacions de la ciutat.

El llibre Calendari de festes de Catalunya, Andorra i la Franja (1989) descriu la festa com la “Cavalcada dels Tres Tombs, des de la ronda de Sant Antoni fins al parc de la Ciutadella, amb benedicció d’animals. (...) El barri de Sant Antoni fa la seva festa major, amb pregó, cursa atlètica –diumenge anterior (des de 1979) – i cercavila amb els gegants del barri. A la nit del 17, sopar de germanor. Antigament per aquesta data a Barcelona es rifava un porc (fins el 1822). La festa era organitzada pels Gremis de Llogaters, Traginers i Bastaixos” (VVAA,1989:122)

Descripció actual
La festa es celebra el dissabte més proper al 17 de gener, la festivitat de Sant Antoni Abat. La celebració, molt arrelada al barri de Sant Antoni, s’ha anat ampliant a tota la ciutat, no sols en el recorregut de la cavalcada sinó també amb altres actes que s’organitzen durant la setmana.
L’acte central és la cavalcada que es celebra el dissabte més proper a la festivitat de Sant Antoni (17 de gener). En dies previs s’organitzen actes com poden ser jornada de portes obertes, xerrades i debats (el 2018 es va organitzar un col·loqui sobre festes amb animal o festes per a animals), cine fòrum, Carrusel de la Guàrdia Urbana obert al públic, activitats a la hípica de la Foixarda, i tot tipus d’activitats de descoberta del món dels animals i de la tradició vinculada als traginers. L’objectiu de la programació és recordar la importància dels animals de càrrega en el passat, i alhora reflexionar sobre la situació dels animals en l’actualitat i en especial sobre els cavalls.
Un dels actes previs a la cavalcada, que s’organitza des del 2008 és la visita al zoològic organitzada per l’Associació Arca de Noè. Aquesta visita segueix un ritual fixat, portar una coca de verdures al camell Noè, visitar el monument a Félix Rodríguez de la Fuente i fer-se una fotografia de grup a la gran arca que hi ha al parc.
Cal destacar la voluntat de sumar els més joves a la festa. En dia laborable, a l’Escola Pia de Sant Antoni, el president de la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni acompanyat del banderer oficial i el seu seguici visiten, cada any, des del 2016, l’escola per lliurar el nomenament de banderers infantils a tots els alumnes i se’ls convida a participar de la cavalcada.
S’organitza, anualment, un concurs d’instagram per premiar les millors fotos de la cavalcada.
A cada edició, una persona, un animal o bèstia festiva, fa el pregó de la festa, el mateix dia de la festa, dins dels actes de lliurament de les banderes als Muntadors.
La cavalcada del dissabte s’inicia a les 11h del matí a Floridablanca, al barri de Sant Antoni.

L’ordre de la cavalcada és el següent:
1. Al davant de tot, vehicles, motos, cotxes de la Guàrdia Urbana
2. Els Llancers de la Guàrdia Urbana
3. Segueix el carruatge amb la imatge de Sant Antoni
4. Disset genets com a comitiva oficial dels Tres Tombs. Porten els penons de Sant
Antoni i de Santa Eulàlia. 17 cavalls més 1 capità de colla, 1 abanderat amb la bandera de la Germandat i 2 cordonistes, 1 abanderat amb la bandera de Santa Eulàlia i 2 cordonistes, i la resta de seguici fins als muntadors. El nombre 17 és en honor del dia de la festivitat del Sant
5. Mossos d’Esquadra a cavall, representats per la seva secció esportiva hípica
6. Cavalls i penó en representació de les colles de Sant Medir
7. Carruatge oficial dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona amb els presidents de les entitats organitzadores i autoritats
8. Carruatges de les entitats organitzadores amb els respectius penons i banderes (Arca de Noè, Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni, Germandat de Sant Antoni Abat i Sant Antoni Comerç)
9. Banda de música
10. Carruatges de diversos partits polítics
11. Carruatges d’entitats i associacions barcelonines
12. Carruatges urbans: carrossa dels serveis funeraris, carruatge d’Estrella Damm,
carruatge dels bombers, etc.
13. Carruatges en representació dels Tres Tombs de Catalunya
14. Desfilada a peu dels membres de l’Associació d’Usuaris de Gossos Pigall de Catalunya
17. Genets participants muntats a cavall
18. Vehicles de neteja i de tancament de rua

A la plaça Puig i Cadafalch es fa el lliurament de les banderes i el pregó.
A la plaça de Sant Jaume, mentre dura la cavalcada, tot esperant el seu final i l’arribada a la plaça, s’organitzen diverses activitats, actuacions musicals i es reparteix tortell de Sant Antoni a tothom.
En tot el recorregut, els participants des dels carruatges van llençant caramels per fer gaudir a petits i grans. Alguns comerços ofereixen dolços als muntadors per fer menys feixuga la rua. També en dos punts del recorregut, Escoles Pies i Plaça Sant Jaume, sol haver un entarimat amb un locutor que a mida que va passant la comitiva va anomenant els diferents tipus de carruatges i la seva procedència.

Elements festius d’interès

Lliurament de les banderes. A la plaça Puig i Cadafalch
Cada any, el punt de trobada per l’inici de la festa és a la seu de la Associació de Veïns del Barri de St. Antoni. En aquest punt s’apleguen les autoritats per fer l’acte protocol·lari del lliurament de les banderes als genets participants a la cavalcada.

Pregó. A la plaça Puig i Cadafach
Com en el lliurament de les banderes, cada any es convida a una personalitat rellevant amb fort lligam amb la ciutat, principalment del món de la cultura perquè sigui el pregoner.
Benedicció dels animals. A les Escoles Pies (C/ Ronda de Sant Pau, 72)
A l’hora convinguda en el recorregut de la cavalcada, la comitiva passa per davant de les Escoles Pies, on prèviament han celebrat una missa, i el capellà des del porticó de l'església, tot passant les cavalleries les va beneint al seu pas. Aprofita també per beneir a totes les mascotes allí reunides.
Cavalcada. Tres Tombs. Explicada anteriorment.

Espais de celebració
Recorregut de la cavalcada dels Tres Tombs: Plaça de Sant Jaume (inici i final) Floridablanca, Viladomat, Parlament, Ronda de Sant Pau, Urgell, Tamarit, Floridablanca, Ronda de Sant Antoni, Plaça de la Universitat, Pelai, La Rambla (descendent), La Rambla (ascendent), Ferran.
A la plaça Puig i Cadafalch i a les Escoles Pies (Ronda de Sant Pau) tenen lloc una part dels actes.

Organitzadors
Federació Tres Tombs Sant Antoni de Barcelona. La Federació es va crear el 2007 i agrupa l’Associació Arca de Noé, Sant Antoni Comerç, Germandat de Sant Antoni Abat de Barcelona i l’Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni.
Altres entitats del barri de Sant Antoni i de la ciutat també hi col·laboren.
Els organitzadors de la festa han anat canviant, del primer Montepio de San Antonio Abad (Cocheros de Barcelona) es va passar al Montepio de San Antonio Abad (Caleseros de Barcelona) i ja a l’any 1985 es fundà la Germandat de Sant Antoni Abat de Barcelona- Patronat dels Tres Tombs amb antics membres de l’extingit montepio, germandat que va estar vigent fins la creació de l’actual Federació dels Tres Tombs de Barcelona.

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya