Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Sant Antoni / La Festa de Sant Antoni d'Ascó

La Festa de Sant Antoni d'Ascó

La Festa de Sant Antoni d'Ascó es concentra al cap de setmana més proper al 17 de gener i dura quatre dies. La festa comença amb la recollida de la llenya que els veïns deixen a les portes de les seves cases i que servirà per alimentar la foguera al llarg dels dies de celebració. També té lloc la Plega (o capta de diners) pels carrers del poble, que abans servia per sufragar les despeses que generava la celebració.

El segon dia destaca pels Tres Tombs i la benedicció dels animals. A Ascó té la particularitat que són encapçalats pel Clavari i els Majorals, i que en el seu itinerari es passa a cercar la imatge del Sant a casa del Clavari anterior que al llarg de tot l’any l’ha custodiat. També tenen lloc els oficis solemnes en honor al Sant i la processó amb la que es trasllada la imatge a la casa del nou Clavari, qui convida als qui l’acompanyen a dolços casolans i begudes de la terra. Aquest mateix dia i els dos següents tenen lloc les corrides de cavalls, matxos i rucs amb els tradicionals premis de galls i cebes i també amb diners en metàl·lic.

La foguera s'ubica al bell mig del Pla de l'Església i és encesa el primer dia de la festa pel Clavari i els Majorals, les Pubilles i les Damisel·les, esdevenint durant els dies de Sant Antoni un element simbòlic de la festa. Cada dia, a partir de les sis de la tarda i fins ben bé la mitjanit, té lloc al voltant de la foguera la ballada de jotes i sardanes. També al voltant de la foguera, es celebren els àpats populars i de germanor, que actualment s'acostumen a acompanyar amb algun espectacle d'entreteniment musical o humorístic.

Dels elements que conformen la festa major d'Ascó, mereixen especial menció les corrides del carrer dels Clots i el ball de la jota.

https://www.santantoniasco.org

Galeria d'imatges de la Festa de Sant Antoni d'Ascò

Corrida de cavalls (18/1/46).

Corrida de cavalls (gener 1949).

Galls i ceba per als guanyadors (gener 1955).

Corrida de cavalls (principis anys cinquanta).

Anem a les corrides! (principis anys setanta).

El mossèn i el clavari invitant als veïns.

Els veïns deixen la llenya al carrer.

Foc, música i dansa.

La primera dansada.

Grans i petits ballem la jota.

Els Tres Tombs.

Benedicció i repartiment del pa beneït.

Jocs tradicionals a la festa.

Tarda de jocs a plaça.

Corrida de cavalls.

Corrida de cavalls als Clots.

Les dones a la corrida de rucs.

Corrida de rucs.

Lliurament de premis.

Galls i cebes.

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya