Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Els Tres Tombs

El primer dia de la Festa es congreguen els veïns al Pla de l'Església -autèntic punt neuràlgic de bona part de la celebració- per iniciar, acompanyats dels animals, els Tres Tombs. L'itinerari, del qual destaca la volta a la Mola -un dels carrers típics d'Ascó i amb una curiosa forma de ferradura- passa ineludiblement pels carrers de la Vila Closa (Major, Plaça Nova i de Baix), mostra una particularitat, i és que el recorregut varia cada any en funció de la casa del Clavari de l’any anterior, ja que s'ha de passar a recollir la imatge del Sant que ha estat custodiada durant tot l’any per una família del poble.

El seguici dels Tres Tombs està encapçalat pel Clavari, que sosté l’estendard amb la imatge del Sant, i va acompanyat pels seus Majorals. Tots ells realitzen el recorregut muntats en cavalls, igual que molts dels veïns del poble que porten els seus animals: majoritàriament rucs, matxos i mules, cavalls i gossos. Tota la comitiva és acompanyada per l'Agrupació Musical.

Després d'haver anat a cercar el Sant a casa del Clavari de l’any anterior, i ja de tornada a la plaça de l'Església, el Mossèn beneeix els animals i els Majorals procedeixen al repartiment del Pa Beneït. Entre els més grans del poble, alguns d'ells habituals genets de les curses que es realitzen aquests dies, sempre han mantingut la creença que calia que l’animal estigués beneït per poder anar a córrer i perquè no prengués mal la resta de l’any.

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya