Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Setmana Santa i Pasqua / Festa de l'Arbre i Ball del Cornut de Cornellà de Terri

Festa de l'Arbre i Ball del Cornut de Cornellà de Terri

La tradició popular situa l’origen d’aquesta celebració en l’evocació de la redempció dels anomenats “mals usos” feudals, i hom ha volgut veure el seu inici l’any 1367, any en que la vila de Cornellà de Terri deixà d’estar sotmesa al jou feudal i passà a dependre directament del monarca, aleshores Pere III el Cerimoniós. Malgrat tot, però, aquest alliberament podria tenir una relació més o menys directa amb el Ball del Cornut, però difícilment pot tenir relació amb la plantada de l’Arbre de Maig, una manifestació popular que sembla presentar unes arrels molt més antigues vinculades amb certs rituals arboris de fecundació de la terra.

Aquest ritual pretèrit de veneració dels arbres com a divinitats fecundants s’inicia el Divendres Sant, quan els homes de Cornellà seleccionen un àlber o un pollancre dels més alts, el tallen i l’esporguen. El dia central de la festa, però, és el Dilluns de Pasqua, dia en que es va a buscar l’arbre, conegut com a Maig, i es guarneix amb pi i tot de banyes i corns. Posteriorment, mentre sonen Els Segadors, l’arbre és plantat, a força de braços, al bell mig de la plaça; una plaça coneguda precisament com a plaça del Maig.

El mateix Dilluns de Pasqua es balla el Ball del Cornut, una antiga dansa documentada pel folklorista Joan Amades que es va reincorporar a la celebració l’any 1976. En aquest ball, sis parelles abillades de manera tradicional dansen juntament amb un personatge que du al cap unes grans banyes de boc recargolades que l’identifiquen i donen nom al ball. Hom ha volgut veure en aquest personatge la representació de l’antic senyor feudal que, en perdre els seus drets sobre la població, perdé també la potestat de dur a terme i consumar el popular i execrable dret de cuixa.

La festa, símbol d’identitat pels habitants de Cornellà, s’ha celebrat, generació rere generació, llevat de les interrupcions sofertes durant la dictadura d’en Primo de Rivera, la Guerra Civil Espanyola i la dictadura del general Franc

www.cornelladelterri.cat

Galeria d'imatges de la Festa de l'Arbre i Ball del Cornut de Cornellà de Terri

Aixecada de l'arbre

Entrada de l'arbre a la plaça

Mentre aixequen l'arbre cal apuntalar-lo

Expectació en els darrers moments de l'aixecada

Comitiva medieval

El Cornut ballant la dansa

Els balladors arriben de la tallada

El Ball del Cornut a la plaça

El protagonista del ball està coronat amb banyes de boc

La plaça durant el ball

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya