Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

La Passió de Vilalba dels Arcs

A Vilalba dels Arcs (Terra Alta), el Dijous Sant, en sessió nocturna, i el Dissabte Sant, a la tarda, es reviuen els últims dies de vida de Jesús, des de l’entrada a Jerusalem fins a la seva crucifixió. Les representacions, que en un inici sols es feien el Dissabte Sant, van iniciar-se el 1996, per iniciativa de La Pirindola, el grup local de teatre. Des d’aleshores, s’han realitzat cada any de forma ininterrompuda.

La Pirindola es va crear l’any 1994 i, després d’interpretar dues obres el 1995, ambdues amb gran acceptació i molta participació dels joves del poble, es va decidir representar una obra al carrer, en un format totalment diferent. Es va triar fer la Passió de Crist. A Vilalba dels Arcs no s’havia fet mai abans, però hi pesava el fet que Joan Povill, autor de la Passió d’Olesa de Montserrat, era fill de la població.

Al poble la tradició teatral havia estat molt important. Abans de la guerra civil ja hi havia grups de teatre, que es van recuperar als anys quaranta i van tenir continuïtat fins la dècada dels 70. Actualment, el grup teatral La Pirindola segueix actiu i també col·labora amb la Passió.

La primera representació de la Passió, el Dissabte Sant de 1996, va ser tot un èxit tant de públic com de participació, i el bon resultat va engrescar el donar-li continuïtat. L’any següent, amb la col·laboració de l’ajuntament, es va crear el Patronat de la Passió, que l’any 2000 es registrava com a entitat. Des d’aleshores, el Patronat és el responsable de l’organització de la Passió i de totes les activitats paral·leles que es realitzen. Fins el moment tots els presidents han estat regidors de l’ajuntament.

El mateix 2000, l’assaig general que es feia el Dijous Sant es va obrir als veïns, i així va iniciar-se la representació nocturna, incorporada oficialment des del 2001. La versió coincideix amb la del dissabte, però la fa diferent l’escenari nocturn amb la il·luminació natural mitjançant llànties d’oli que porten els actors i actrius, i les torxes enceses a diferents escenes i a tot el camí del calvari.

La Passió té una durada aproximada de dues hores i mitja, i transcorre pels carrers i places del poble. La representació es fa al llarg d’un itinerari amb parada a dotze escenes: La Història, Benaurances, Rams, Temple, Sant Sopar, Miracle de les Leproses, Negacions, Judici, Aiguaders, Segona Caiguda, Veròniques i Maries, Calvari. Comença a la plaça de Sant Antoni i finalitza al Calvari amb la Crucifixió. En el mateix recorregut el públic i els actors es van barrejant, formant tots part de la recreació.

Els diàlegs en són una part molt important. L’autoria del text és del Sr. Rafel Esteruelas, veí de Vilalba i ferrer de professió. És director de la Passió des dels seus inicis i del grup de teatre La Pirindola. Esteruelas va preparar el guió fent una versió adaptada i lliure dels diferents evangelis canònics i apòcrifs sobre la Passió de Crist. Cada any ell mateix fa una revisió del text, amb retocs i posant l’accent en diferents aspectes socials d’actualitat. El parlar dels actors, amb els trets característics del territori, també dóna un plus als diàlegs.

La vestimenta és senzilla, i segueix un estil entre els diferents actors i figurants. També l’ambientació del poble segueix una línia semblant, roba de sac per tapar els senyals de trànsit, rames d’olivera als balcons, flors aromàtiques que es llencen al carrer, enramades al casc històric, etc.

En cada edició es busca la col·laboració d’associacions de la comarca. El 2014 hi va participar l’Orfeó de Gandesa, amb una actuació musical al principi i final de la Passió. I també des de fa anys hi toquen els grallers d’Horta de Sant Joan i la Coral del Record de Batea. El grup d’armats que hi participa és de Vilalba mateix i es va consolidar definitivament l’any 2006 arrel de la Passió, en anys anteriors hi havien col·laborat els armats de Flix i Tortosa.

En cas d’inclemències del temps es representa la Passió curta a l’interior del Centre Cultural Rossinyol. És una versió reduïda en la que sols es representen els moments destacats de la Passió. Aquesta versió s’ha representat també fora de la població per promocionar-la, en concret a Arnes, Batea i Tortosa.

La participació a la Passió és de 25-30 actors que tenen text parlat i 150-200 figurants repartits en diferents grups: grup d’armats, grup de poble, grup de temple, etc. A tots ells, cal afegir prop d’un centenar de col·laboradors i organitzadors. Entre tots sumen quasi la meitat de veïns del poble. Cal destacar aquesta important i elevada participació, i com la Passió esdevé un fort element cohesionador i potenciador de les relacions intergeneracionals, unint als veïns i a les associacions. Un dels membres del Patronat afirma que “la Passió fa poble”, i fa poble en tots els sentits possibles, d’unir, de promocionar, de crear identitat, etc.

Cal destacar el caràcter reivindicatiu de la Passió de Vilalba, que subratlla el paper de Jesús en la lluita contra les desigualtats i l’abús de poder. Les dones són molt protagonistes, tant la Mare de Déu com Maria Magdalena així com altres dones que acompanyen a Jesús, tenen un paper principal en diferents escenes com la del Sant Sopar.

El dissabte, a banda de la representació de la Passió, hi ha una programació complementària d’activitats. Es realitza el mercat d’artesania i productes locals (les parades s’ubiquen dins de les entrades de les cases del centre del poble), la jornada de portes obertes del museu rural Casa Silveri, l’església de la Confraria de Nostra Sra. de Gràcia, l’església parroquial de Sant Llorenç, la casa Coll, etc. A més hi ha el tast de vins, animació infantil, concurs de pintura ràpida, etc. Des del Patronat s’ha apostat per la promoció del patrimoni, el territori i els productes locals, especialment els agroalimentaris i artesanals. El Dijous, després de la representació, té lloc un concert d’algun grup o cantautor del territori.

Destaca la promoció del Vi de la Passió, com a nexe que uneix la Passió amb la promoció local. Des del 2006, el Patronat de la Passió l’elabora de forma artesanal, fent “un vi a l’antiga” emmagatzemat en unes àmfores de terrissa que són obertes durant el tast comentat del Dissabte Sant. Aquest vi és el que beu al Sant Sopar de la Passió.

La Passió de Vilalba i les activitats complementàries que l’acompanyen, al llarg dels seus anys de vida, han anat evolucionant i transformant-se per tal d’esdevenir una celebració de referència de la Setmana Santa a les Terres de l’Ebre. Com a reptes de futur, caldrà un replanteig si es vol absorbir més públic en les dues representacions anuals. En les condicions actuals hi ha dificultat per seguir algunes escenes, i més tenint en compte que sols hi ha megafonia a l’escena del judici.

http://www.lapassiodevilalba.com/

Galeria d'imatges de La Passió de Vilalba dels Arcs

Crucifixió al Calvari

Dones participants a la Passió

Grallers en una de les escenes de la Passió

Jesús i Maria Magdalena

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya