Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Sant Antoni Abat (Sanaüja)

Sant Antoni Abat (Sanaüja)

Actes a destacar

La benedicció dels animals tenia lloc al santuari del Pla –ara es fa a la plaça Major- i en acabar es fan els tradicionals “Tres tombs” per la vila. Després es reparteix coca, figues seques i mistela. Ja des d’abans –ara es fa segons els anys- s’organitzava l’anomenat joc de la paella, on, prèviament untada amb betum i querolet, s’hi enganxaven dues pessetes de plata. El joc consistia en agafar-les amb la boca muntat a cavall, amb l’ajuda d’un company que, també muntat a cavall, aguantava la paella amb la boca mentre l’altre intentava desenganxar les monedes. Si ho aconseguia es quedava les pessetes, però a més tenia de regal dos pollastres.

El ball de Sant Antoni també era conegut com el ball del compromís, ja que noi i noia es garantien el ballar fins a Carnestoltes. Avui durant el ball té lloc el sorteig d’un porc i un xai.

Elements d'interès

Tres tombs, benedicció animals, bandera de Sant Antoni, repartiment de coca figues i mistela elaboració d'una carbonera (alguns anys)

Organitzadors: Ajuntament de Sanaüja

Web: http://www.sanauja.org

Data celebració: 17 de gener (A Sanaüja es considera la "festa major d'hivern" i abans estava molt relacionada amb es traginers, que bundaven a la vila)

Municipi: Sanaüja

Comarca: SEGARRA

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya