Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Sant Antoni (Gandesa)

Sant Antoni (Gandesa)

Elements d'interès

La tradició de la festa arrenca de l'edat mitjana i a Gandesa està documentada per escrit des de 1801 en el llibre de comptes de la Confraria de Sant Antoni.

Els principals actes d’aquesta festa són la recollida de la llenya pels diferents carrers de Gandesa per part dels majorals i majorales, acompanyats pel “Baconet” de Sant Antoni, les pubilles, pubilleta i hereu que fan la plega, els gralles i gegants de Gandesa i dos ruquets que amb carro porten la imatge de Sant Antoni. Aquesta llenya després es subhasta a la plaça juntament amb la coca i el rodot de Sant Antoni.

Diu la tradició que cada any per Sant Antoni es rifava el baconet que durant tot l’any es passejava per Gandesa i que entre tots l’anaven atipant, d’aquí bé que el “Baconet” de Sant Antoni protagonitzi tots els actes de la festa (en forma de cap-gros) i que evidentment un altre dels actes força esperat és la seva rifa.

Un altre dels actes que s’ha mantingut és la benedicció dels animals a la portalada romànica de l’Arxiprestal, on seguidament es beneeixen i es posen a la venda les coques de Sant Antoni.

En acabar la rifa del baconet i de les coques, es canten els “ditxos” de Sant Antoni. Aquestes dites o cobles populars a Sant Antoni són una mostra molt interessant de la literatura popular gandesana i el costum a continuat fins als nostres dies gràcies a l’existència de poetes populars encarregats cada any de dir els seus versos, versos que any rera any pateixen alguna nova incorporació amb critiques a possibles actes polítics que no agradin al poble.

Per acabar la Festa, Ballada de la dansada de Gandesa al voltant de la foguera per part del Cap de dansa. Els balladors obsequiaran a les balladores la coca de Sant Antoni, i el baconet donarà caramels als balladors.

Un programa tradicional de la festa pot consistir en: Petards de Bon dia!; recollida de la llenya i plega pels carrers, acompanyats per la rondalla; Benedicció d’animals, coques i cócs típics; Encesa de la foguera de sant Antoni; Benedicció dels Tres Tombs a la porta romànica de l’església; Missa en honor a sant Antoni Abat i ofrena de l’oli nou al sant per part de les pubilles i l’hereu; Rifa del baconet de sant Antoni i subhasta del rodot de sant Antoni (és un tipus de coc fet a la cassola); Recitada dels ditxos a sant Antoni, cantats i tocats per l’a tot arreu coneguda Rondalla de sant Antoni; Ballada de la dansada al voltant de la foguera.

Organitzadors: Majorals i majorales de sant Antoni i Excm.Ajuntament de Gandesa.

Web: http://santantonigandesa.wordpress.com/

Data celebració: 17 de gener

Municipi: Gandesa

Comarca: TERRA ALTA

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya