Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Paraules clau
Paraula clau: Ascó

La jota d'Ascó o ball de coques La primera dansada. Pla de l'Esglèsia d'Ascó. 16/1/09. Foto: Biel Pubill. La tradició mana que els Majorals i les Pubilles encetin la primera dansada de les festes, mentre les flamarades de la foguera s'obren pas cap el cel anunciant l'esclat de la festa. Foto cedida per Biel Pubill i Soler.

Als "Ordinaments de la Vila d'Ascó" de 1520 ja es fa esment a la dansa, obtenint la seva màxima esplendor en la primera meitat del segle XIX. La primera jota de la festa és ballada amb la coca a la mà pel Clavari i els Majorals, les Pubilles i les Damisel·les, després d'encendre la foguera. Per aquest motiu, la Jota d'Ascó també és coneix com el Ball de Coques, la tradició mana al noi o a l’home que compri la coca que acabarà regalant a la noia amb qui ha ballat.

Les corrides al carrer dels Clots Les dones a la corrida de rucs. Carrer dels Clots d'Ascó. 16/01/06. Foto: Biel Pubill. Les corrides de rucs al carrer dels Clots s'allarguen degut a les ganes de participar dels asconencs així s'improvisen corrides de dones, de quintos/es, de majorals, de xiquets i xiquetes, de músics... Foto cedida per Biel Pubill i Soler.

Un dels elements més importants de la Festa són les "Corrides", que és la manera com a Ascó s'anomena a les curses de cavalls, matxos i rucs. Aquestes corrides, durant el segon i el tercer dia, es realitzen al Circuit de Sant Antoni de la Fontxinxella, a les afores del poble, tot i que al IIarg del temps han estat diversos els escenaris on s'han desenvolupat.

La Plega La Plega

La vesprada de Sant Antoni, i durant tot el dia, es fa la recollida de la llenya que els veïns han deixat a la porta de les seves cases i que servirà per alimentar la gran foguera que romandrà encesa al Pla de l'Església els tres dies de la Festa.

Els Tres Tombs Els Tres Tombs

El primer dia de la Festa es congreguen els veïns al Pla de l'Església -autèntic punt neuràlgic de bona part de la celebració- per iniciar, acompanyats dels animals, els Tres Tombs.

El Clavari i els Majorals El Clavari i els Majorals

El Clavari i els Majorals són protagonistes de la festa en tant que organitzadors i perpetuadors de la mateixa. El document més antic on trobem referències a aquests càrrecs data de gener de 1739 on apareixen en un albarà per pagar la fusta del retaule del Sant que hi havia a l'Església.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya