El Clavari i els Majorals

El Clavari i els Majorals són protagonistes de la festa en tant que organitzadors i perpetuadors de la mateixa. El document més antic on trobem referències a aquests càrrecs data de gener de 1739 on apareixen en un albarà per pagar la fusta del retaule del Sant que hi havia a l'Església.

Les figures dels Majorals tenen una vigència de tres anys, període durant el qual estan al capdavant de la Festa. De forma rotatòria un d'ells ocupa el càrrec de Clavari i durant aquell any custodiarà la imatge de Sant Antoni Abat a casa seva -la talla actual, de metre i mig d'alçada, data dels primers anys de la postguerra- on és visitada pels devots que, al llarg de l’any, li porten ofrenes. No hi ha acord sobre l’origen de la figura del Clavari, per una banda es relaciona amb la figura del tresorer que formava part de l’administració municipal de l’edat moderna, i que hauria perdurat fins als nostres dies gracies a la Festa. Però per l’altra banda també s'explica que antigament la imatge del Sant no anava per les cases com avui dia, sinó que romania en una capelleta, i el Clavari era qui tenia les claus de la capelleta i s'encarregava de mantenir-la i obrir-la a la resta de veïns.

Les diferents fonts orals i escrites confirmen de l’existència de Majorals, almenys, des de finals de segle XIX. És tal la devoció que els asconencs mostren a Sant Antoni que, a hores d'ara, la Parròquia disposa d'una llista de triades de Majorals que arriba fins a l’any 2042.

eZ Publish™ copyright © 1999-2024 eZ Systems AS