Festa Major (Artesa de Lleida)
Actes a destacar
Variació de les dates de la Festa Major segons l’evolució de la producció frutícola contemporània a la població:
La Festa Major d’Artesa actualment no es realitza en cap data que coincideixi amb cap patronatge, vot de poble, efemèride local, etc. Senzillament es fa el primer cap de setmana de juliol perquè així s’ha cregut convenient des del poble per no interferir en la collita de fruita. Durant els darrers 35 anys (aprox.) la Festa Major ha canviat de data fins a tres vegades:
1.- Assumpció de la Mare de Déu (15 d’agost) = aquesta havia estat la data històrica de la Festa Major d’estiu d’Artesa. Es va canviar per no interferir en la recol•lecció de la varietat de pera “blanquilla” (molt abundant fa unes dècades a la localitat). Aquesta pera es recol•lecta a mitjans d’agost. Es va canviar la data per la de St. Miquel.
2.- Sant Miquel (29 de setembre) = de la data de l’Assumpció (15/8) es va passar a St. Miquel. Una nova reconversió varietal en la producció fructícola va interferir en aquesta data, en aquest cas va ser la del cultiu de poma, que es recol•lecta a finals de setembre. Aquest fet, sumat a que en aquelles dates el clima era més fresc, van fer decidir el poble a canviar novament la data de la Festa Major i passar-la a Sant Ramon.
3.- Sant Ramon (31 d’agost) = Artesa té una ermita a les afores del poble dedicada a Sant Ramon, i aquesta data ja havia estat una diada festiva local tradicionalment celebrada en aquesta ermita. Entre les associacions locals fins i tot hi ha un Patronat de St. Ramon. De nou, noves reconversions varietals fructícoles han fet que la Festa Major es tornés a canviar de data, abandonant la de Sant Ramon i passant-la al primer cap de setmana de juliol, només pel motiu de que en aquella data no hi ha excessiva feina al camp en la recol•lecció de la fruita i també perquè no hi ha cap altra Festa Major entre els pobles de la rodalia.
Actualment la data del primer cap de setmana de juliol també està en revisió, i des de l’Ajuntament s’han plantejat fer una “enquesta” a poble per decidir si es canvia o no, novament, la data de la Festa Major.
Elements d'interès
Griu d’Artesa: peça del bestiari festiu de foc, construïda fa 6/7 anys a iniciativa d’un regidor de cultura de l’Ajuntament d’Artesa. Aquesta figura representa un “griu” bèstia mitològica meitat àguila meitat lleó.
També formen part de la colla del Griu un grup infantil de diables, de recent creació.
El Griu no només participa a la Festa Major, però la seva aparició al poble ha generat un seguit d’actes nous, especialment la mostra i trobada de bestiari festiu de foc, en la qual hi prenen part entre 4/5 bèsties de diverses localitats cada any, amb una exhibició de les bèsties o una cercavila de grups de foc festiu (tipus correfoc).
Sopar popular: la Festa Major d’Artesa s’enceta anualment amb un sopar popular el dimecres a la nit, que és considera com a vigília de la Festa Major. Fa uns anys en aquest sopar es rostia un vedell (durant tota la tarda) que després era repartit entre el poble (aquest pràctica es va iniciar durant les darreres dècades passades, a iniciativa d’un ramader local que va donar un vedell, el primer any). Actualment la dificultat de trobar un vedell adient ha fet variar l’àpat, que s’ha convertit en una “llonganissada”, on es consumeixen entrepans de llonganissa amb pa amb tomata.
Organitzadors: Ajuntament d’Artesa de Lleida
Web: http://artesalleida.ddl.net/fires_i_festes.php?seccio=Fires%20i%20Festes&id_seccio=2501
Data celebració: 5 de juliol (primer cap de setmana. dimecres, dijous, divendres, dissabte i diumenge)
Municipi: Artesa de Lleida
Comarca: SEGRIÀ