Festa Major (Lleida) , Sant Anastasi

Actes a destacar

La Festa Major de Lleida s’articula al voltant del dia de Sant Anastasi, establint una seqüència ritual bàsica amb tot un seguit d’actes que basteixen el programa de la festa. Aquesta seqüència seria:

Tronada i Pregó per l’inici de festa, amb la sortida del seguici pels carrers de la ciutat, les Trampes i el Pregoner, per anunciar que comença la Festa Major.

El pregó oficial que es du a terme al palau de la Paeria.

L’anada a ofici, l’ofici, la processó, i la batalla de flors que centren l’activitat del dia de sant Anastasi.

El castell de focs i la ballada final dels Gegants davant la paeria tanquen la festa.

A banda, a la Festa Major hi trobem actes consolidats com la trobada gegantera, la diada castellera, les revetlles, o diferents festivals de dansa folklòrica, per part d’esbarts i grups de cases regionals. Les havaneres i les sardanes, amb ballades i concerts, també estan presents a la festa.

Elements d'interès

Els Gegants (símbol de la ciutat)

Les primeres referències dels Gegants de Lleida: finals del s.XVIII. (s’organitzaren desfilades i seguicis festius per celebrar la coronació del rei Carles IV).

La Moixiganga

És un tipus de representació complexa, en la qual els balladors realitzen diferents figures i evolucions coreogràfiques, emprant diferents objectes, com ara arcs guarnits, rodells de fusta (anomenats plats) o torxes de cera. El conjunt s’estructura en quadres i cada un d’ells en figures, estructura que ha mantingut essencialment la seva forma durant tota la seva existència coneguda fins al moment.

Matí de sant Anastasi: Ofici – Processó – Ofrena de Flors

Pregó: Primer dia de la Festa Major.

Les Trampes són, probablement, l’element festiu més antic que conserva la ciutat de Lleida. Són unes timbales amb cos d’aram i membrana de pell de cabrit.

Des dels anys 80 Lleida compta a la presència de diables a les seves festes.

El 2004, es creà el Ball de Diables amb la seva forma dramatitzada i la lectura dels versots.

La presència de colles castelleres a Lleida ve d’antic i es documenta la presència dels Xiquets de Valls des d’antic.

Un dels actes típics de la festa major, és la batalla de flors que es celebra la tarda del dia de sant Anastasi.

En l’actualitat la Batalla es celebra a la Rambla de Ferran, on les carrosses participants, carrosses d’associacions de veïns, cases regionals, associacions cultuals, etc, fan una primera volta de presentació i dues més on es llencen i fan guerra amb tones de confeti.

El Ball de Cavallets de Lleida, són l’actual record dels cavallets que existiren a Lleida als anys 60 i que l’any 97, junt amb els capgrossos es reincorporaren als elements festius de la ciutat.

El Marraco és l’element més emblemàtic de la cultura popular de la ciutat de Lleida. És l’element del bestiari que, tot i haver-hi hagut interrupcions, ha acompanyat els ciutadans des de l’any 1907 fins l’actualitat, en les dates més assenyalades.

Penó brodat amb l’escut de la ciutat, datat a principis del s.XX. El porten els Heralds i Signífers durant la cercavila del pregó que dona inici a la festa de sant Anastasi.

En l’actualitat, els Heralds i Signífers tanquen la cercavila del Pregó amb el Penó, les Trampes i el Ban de festa, i també acompanyen la corporació en l’anada a ofici i la processó del dia de sant Anastasi.

Els Marraquets són bèsties de Foc. Foren construïts l’any 2005 i s’estrenaren aquell mateix any, la Nit de Foc de les Festes de la Tardor, l’1 d’octubre. Participen, exclusivament, als correfocs i nits de foc que se celebren a la ciutat.

Organitzadors: Ajuntament i entitats

Web: http://cultura.paeria.cat/festes-i-cultura-popular

Data celebració: 11 de maig (entre 5 i 7 dies)

Municipi: Lleida

Comarca: SEGRIÀ

eZ Publish™ copyright © 1999-2024 eZ Systems AS