FESTA MAJOR (Terrassa)

Actes a destacar

Els capgrossos de l'any anterior entren al Raval i ballen el ball de la Cercavila, també conegut com la Tereseta acompanyats de la Guapa i el nou Capgròs, el qual apareix cobert perquè no se’l pugui reconèixer. Els capgrossos comencen a ballar el Ball del bateig i la Guapa se’n porta al centre del Raval el nou Capgròs per descobrir-lo.

Els capgrossos continuen el ball, al que s'incorpora el nou Capgròs i el personatge real al que representa per fer el Ball de Nans.

El Ball de Plaça és un ball típicament terrassenc. Antigament es celebrava per la festa de la Candelera (febrer). De de 1876 no es va tornar a ballar fins l’any 1934. De manera definitiva es va recuperar el 1959 quan va passar a formar part dels actes de la Festa Major.

Elements d'interès

Divendres a la tarda dins del Raval de Montserrat: baixada del Drac, entrada del Drac, dansa del Drac, pregó, repic de campanes; ball del Gegants Vells, bastoners, Gegants Nous, dels capgrossos, del Drac infantil, Gegantons Modernistes.

A la nit del Raval Infernal és l’acte de foc més destacat de la Festa Major.

El diumenge és el dia central de la Festa Major: seguici d’autoritats cap a la Catedral, on es celebra l’Ofici. Els actes que tenen lloc posteriorment són la principal manifestació de la cultura tradicional de la ciutat de Terrassa. Són propis de la ciutat. El repic de campanes i la gran tronada dona pas als actes de la Sortida d’Ofici . Després dels grans pilars de salutació de les colles castelleres, les autoritats municipals obren el Ball de Plaça amb les dansaires de l'Esbart Egarenc, que conviden els assistent a formar part de la festa. Després de fer una volta per la plaça Vella retornen les seves parelles als altres dansaires per poder iniciar el Ball de Plaça i les autoritats es retiren. Amb la música dels Ministrils del Raval, els Nans de Terrassa ballen el Ball dels Nans i el ball de la Tereseta on també participen les autoritats; els Bastoners amb el vestuari antic interpreten tres dels balls propis de la ciutat: el Ball de les Anelles, el Ball de les Corrandes i el Ball de la Manflina.

A continuació es es forma al centre de la plaça Vella el seguici d’entremesos juntament amb les autoritats per dirigir-se cap al Raval de Montserrat, seguint el següent ordre: el Drac, Gegants, formació de música tradicional, bastoners, Nans, seguici d’autoritats i les colles castelleres, segons l’ordre d’antiguitat.

El Castell de focs posa punt i final a les festes amb una cantadada d'havaneres i el tradicional rom cremat.

Organitzadors: Ajuntament i diverses entitats

Web: http://www.terrassa.cat

Data celebració: 4 de juny (Es celebra després de sant Pere, a finals del mes de juny i els primers dies de juliol. Es celebra en honor dels Sants Patrons de la ciutat: Sant Pere, Sant Cristòfol i Sant Valentí.)

Nom del nucli: Diversos espais

Municipi: Terrassa

Comarca: VALLÈS OCCIDENTAL

eZ Publish™ copyright © 1999-2024 eZ Systems AS