Festa Major d’estiu – Sant Salvador (Alfés)
Actes a destacar
Fins fa uns anys el procés de cuinar la cassola.
Elements d'interès
Cassola per a tot el poble. La cassola es va començar a fer fa uns 20 anys. Inicialment la pagaven els caçadors. Actualment la paga l’Ajuntament. Es realitza el diumenge de FM (pot coincidir o no amb el dia del patró). La cassola es menja per sopar, entre el ball de tarda i el ball de nit, en el mateix recinte del ball.
És una cassola de les anomenades “cassoles de tros”. Ingredients: patata, llangonissa, costella de porc, samfaina (pebrot, albergínia, tomata, ceba, all, etc.). Els ingredients finals depenen una mica del cuiner.
El cuiner, fins fa uns anys, era algú del poble, que es passava tot el dia preparant la cassola al recinte del ball, ajudat per familiars i parents. El procés de cuinar la cassola era un “esdeveniment local”, al qual assistien nombrosos veïns, com a públic, al llarg de tot el dia. Últimament ho porta un càtering que el que fa es escalfar el menjar precuinat a la cassola.
Normalment es reparteixen unes 400 racions (Alfés té al voltant de 350 habitants). La cassola es dimensiona per a 450 comensals.
Organitzadors: Ajuntament d’Alfés
Data celebració: 6 de juny (3 o 4 dies normalment)
Municipi: Alfés
Comarca: SEGRIÀ