La festa de Sant Medir
La devoció al Vallès per Sant Medir com a patró dels pagesos és molt antiga i va lligada a l’ermita romànica situada al cor de la serra de Collserola, dins el terme de Sant Cugat del Vallès, població de la qual Sant Medir n’és copatró. L’aplec modern s’inicia al 1802 i es consolida amb la fundació de la Germandat de Sant Medir a Sant Cugat del Vallès. No serà fins al 1846 que s’hi afegiran colles de romeus, des dels llavors municipis, de l’entorn de Barcelona, especialment Gràcia, però també Sarrià, Horta i Sant Gervasi de Cassoles. La festa es celebra cada 3 de març i, quan s'escau en diumenge, pot fer-se el dissabte anterior o el dilluns següent, segons decideixen les colles federades.
Actualment la festa s’organitza a partir de la Federació de Colles de San Medir, que aglutina una trentena de colles, que desfilen a cavall i amb carruatges amb una estructura similar a les de les desfilades de Sant Antoni Abat. Cada districte fa la corresponent desfilada i la principal te lloc a Gràcia el dia 3. A l’ermita es fa la missa amb l’assistència d’entitats i autoritats. Els dies pròxims hi ha romeries a l’ermita, així com actes tota la setmana.
L’any 1948 neix al barri de la Bordeta de Barcelona la parròquia de Sant Medir no només amb una funció pastoral sinó també com a centre aglutinador social i cultural del barri. L’any 1949 es forma una colla de Sant Medir que a més de participar cada any en la festa a Gràcia, celebra la seva festa el diumenge següent al 3 de març, amb la participació de moltes de altres colles federades.
La vigília, els més joves van a fer nit als voltants de l’ermita, el dia del sant hi ha l’ofici i molta gent es queda a dinar pels contorns. Els romeus acostumen a fer ofrena d’un ciri a la imatge i és tradicional repartir faves que porten sort entre els visitants en record de la llegenda del sant.