El ball de bastons
La dada documental més antiga sobre l’existència del ball de bastons a l’Arboç és del 22 de gener de 1770.
El vestuari de les colles adopta la línia de roba més antiga que es conserva en fotos i per transmissió oral. Els homes duen una faldilleta oberta de roba de Damasc blau marí amb un voraviu de color daurat a la part de baix. Faixa de color vermell. Espardenyes blanques amb sola de goma i cintes vermelles. Dos mocadors estampats entrecreuats, un sobre l’espatlla dreta i lligat al costat esquerra, i l’altre a l’espatlla esquerra i lligat al costat dret, els nusos dins la faixa. Mitjons blancs. Camals llargs de baieta de color vermell amb 25 picarols cadascun. Es pot portar mocador lligat al cap. Camisa blanca amb coll de tira i mànigues llargues. Pantalons blancs amb vió vermell cosit al costat exterior. Escut del Ball de Bastons de l’Arboç cosit a la màniga del braç esquerre a 10 cm del muscle. Bastons d'alzina d'uns 46 cm de llarg amb forma lleugerament cònica i cinta vermella a l’empunyadura que es lliga al canell, entre 600 i 700 gr. de pes.
Les dones porten el mateix que els homes però intercanviant el color vermell i blau i sense mocador al cap. Els bastons pesen de 400 a 500 gr. i la cinta és de color blau.
Els nens i nenes van vestits igual que els homes i les dones respectivament però amb 20 picarols als camals, bastons d'alzina de 40 cm de llarg i entre 200 i 300 gr. de pes, amb forma cilíndrica.
El ball de bastons de l’Arboç té un patrimoni de melodies que s'han transmès per tradició oral i d'altres han estat composades per autors actuals. Del domini popular hi ha els següents títols: El ram-ram, El sota-cama, La creu, La corrida, La processó, La roda i El xotis de l’Arboç. Composats per Jaume Vidal i Vidal "Carboner" hi ha: El rotllet, La rossana, El Rossend i El súper Rossend (aplega dues coreografies però amb la mateixa música), El rib-rob, La rotllana, La clota, La petita Xènia i Glossa musical al 9 de juny de 1808. De Vicenç Lara i Bujaldon hi ha el Vicentet, i del grup "Skatacrak" el ball amb el mateix nom: l’Skatacrak.