Exposició de Roses de Sant Feliu de Llobregat
L'Exposició de Roses de Sant Feliu neix l'any 1928 i està estretament vinculada a la figura del roserista Pere Dot. La primera mostra té lloc a l'Ateneu on s'exposen 55 de les seves varietats amb la intenció de donar-les a conèixer als habitants de Sant Feliu.
L'any 1930 se celebra la primera exposició exclusivament de roses a la seu dels Amics de l'Art i de les Lletres, entitat que, juntament amb l'Escola de Declamació Miguel Rojas, serà la que impulsi la vida cultural local utilitzant les roses, el teatre i la literatura com a mesura per combatre l'autoritarisme i l'anticatalanisme de la dictadura. Aquestes exposicions tenen com a objectiu promoure l'interès i divulgar la rosa com a símbol d'identitat de Catalunya.
A partir de 1932, l'exposició s'institucionalitza i l'Ajuntament de Sant Feliu participa per primera vegada en aquesta mostra després que Pere Dot aconseguís la 2a medalla d'or del Concurs de Bagatelle a París. Durant la Guerra Civil, l'exposició no se celebra i es reprèn el 1949, any en què l'exposició va ser molt important. A partir de 1950, es van introduir concursos entre els aficionats als cultius. La diferència amb els concursos de París, Ginebra, Roma o Madrid, és que a Sant Feliu es presenta una exhibició de flor tallada de les millors varietats de roses que hi ha al mercat, i que han estat obtingudes pels roseristes i aficionats.
El 1957, amb la primera mostra que se celebra al Casino, s'aconsegueix la primera Exposició Nacional. A més, per primera vegada es vinculen a l'exposició activitats culturals. Durant els anys 60 i 70, l'exposició va tenir un caràcter més oficial i augmenta també la difusió als mitjans de comunicació. Cada any es presenten al voltant de quinze novetats, com la rosa “Si”, la més petita del món, i la “Princesa Sofia”, creades per Pere Dot, o la rosa “Tristesa”, de la família Camprubí.
Entre 1978 i 1979 es produeix un altre parèntesi i es deixen de fer exposicions, degut principalment al fet que els roseristes Dot i Torreblanca se'n van de la ciutat a causa del creixement urbanístic i a la situació de conflictivitat laboral, social i política pròpia de la transició democràtica. Precisament amb l'arribada de la democràcia es reprenen les exposicions, però es realitzen amb un caràcter més popular.
Actualment l’exposició Nacional de Roses és un dels actes culturals més importants de l’any i un dels esdeveniments més emblemàtics de la ciutat. La mostra des de fa uns anys es realitza al Palau Falguera, on es poden veure i olorar més de 10.000 roses (entre roses d’hivernacle, roses de jardí i rosers en flor) de més de 150 varietats diferents. Com ja és habitual, hi ha roses procedents de diferents punts de Catalunya, Espanya, Europa i de la resta del món.
Amb un espai total de 15.000 m2, la mostra té diversos espais repartits entre les estances interiors, les terrasses i els jardins del Palau. Amb aquesta distribució, a més d'unir dos dels símbols més representatius de Sant Feliu de Llobregat, es busca obrir el Palau Falguera als ciutadans i ciutadanes, que al mateix temps que visiten l'Exposició també poden gaudir de la bellesa arquitectònica de l'antiga residència del marquès de Castellbell.
Al voltant de l'Exposició Nacional de Roses s'organitzen diferents concursos de roses, oberts a la participació de les persones aficionades al cultiu de la rosa que no siguin professionals, així com també concursos de caire més popular en què poden participar entitats, persones individuals o fins i tot escoles. En els diferents concursos es premia la millor rosa, la rosa més perfumada, la rosa en miniatura més bonica o la millor rosa de la varietat Polyantha. També hi ha un concurs de bonsais i ikebanes en què es premia la millor mostra de l'art floral japonès. Tot el cartellisme lligat a la difusió de l’Exposició Nacional de Roses esdevé en si mateix una altre manifestació cultural i artística important a l’entorn de la rosa.
Al marge d'aquests certàmens i sempre al voltant de la gran festa de la rosa s'organitzen altres concursos, com el de pintura ràpida, el de fotografia Rosa d'Or o el de puntes de coixí.
El dia 23 d’abril de 2003 es va constituir l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat. Aquesta associació ha esdevingut importantíssima per a la promoció i el coneixement de les roses, el seu cultiu i plantació.
http://www.amicsdelesroses.cat/ca/pf.htm