Festa de Sant Roc d'Arenys de Mar
Orígens. Història de la festa
La tradició popular atribueix a Sant Roc la fi de l’epidèmia de pesta de l’any 1607. El poble va invocar la seva protecció, i el dia de la seva festivitat va ser el primer que no es va produir cap més mort. En agraïment, la població va fer el vot de vila, una prometença a celebrar cada any perpètuament la festivitat de Sant Roc com a prova de la devoció professada vers el sant.
Les dades més precises de com es celebrava la festa de Sant Roc antigament són de l’any 1734, del llibre de comptes del consell de la universitat, on s’esmenten les completes solemnes de sant Roc després de les segones vespres del 15 d’agost. El dia 16 hi havia l’Ofici Solemne i el rector o bé el vicari donaven l’aigua beneïda al batlle i als regidors quan entraven a l’església. Després del Glòria, els obrers i administradors sortints de la Confraria de Sant Roc, entregaven la bacina i les claus als administradors entrants. A la tarda, després de vespres, la processó que passava per la Riera i comptava amb assistència de la comunitat de preveres i de l’Ajuntament. Pagava les despeses la vila.
Al llarg dels temps el vot de vila es celebraria amb diferents intensitats. A finals del segle XVII, en el mateix moment que augmenta la població, la festa agafa més volada i esdevé la segona festivitat local. Al segle XX deixa de celebrar-se per la guerra civil i la part més popular de la festa pateix una davallada els anys de la postguerra. A partir dels anys 70-80 hi ha una revifalla amb un increment important de la participació.
Descripció actual
Actualment la Festa de Sant Roc és la festa major petita d’Arenys de Mar.
El dia central és el 16 d’agost, festivitat de Sant Roc. De bon matí, els macips i macipes es troben per vestir-se i preparar el material. A les 8 del matí, just abans de sortir pels carrers i cases de la vila, fan l’ofrena i cantada dels goigs a l’església parroquial. El mossèn fa una benedicció i els macips prenen el compromís de renovar el Vot de Vila. A continuació, fotografia de família i de colles, i repic de campanes i llançament de petards per despertar el poble i anunciar l’arribada de la festa.
La cercavila matinal comença a les 9h, les diferents colles, acompanyades amb flabiols i tamborins, recorren diferents zones d’Arenys. Moltes cases els ofereixen un petit refrigeri. També hi participen les captadores i els macipets, que recullen les almoines. A les darreries del segle XVIII, els macips, en sortir d’ofici, començaren a anar per les cases a fer la capta. Actualment, els macips, noies i nois fadrins de la vila, vesteixen de blanc, amb faixa vermella, polaines i picarols. Ruixen a tothom, de les cases on fan la capta i també als vianants i conductors, amb l’aigua perfumada de les almorratxes.
A la tarda, es fa la cercavila amb tots els macips i macipes, juntament amb els gegants i el bestiari festiu, que acompanyen les autoritats municipals de la Casa de la Vila a l’Església Parroquial. Abans de la sortida de la plaça es fa una ruixada a les autoritats que passen per un passadís que fan els macips i les macipes. L’Ofici Solemne en honor a Sant Roc i la renovació del Vot de Vila es celebra al vespre a la parròquia de Santa Maria, amb l’administrador gros que en llegeix l’acta. Els macips hi participen des del presbiteri cantant els goigs quan els fidels besen la imatge del sant. La missa acaba amb una ruixada general, quan els macips surten corrents del temple. A continuació, a la plaça de l’Església l’Esbart Maragall balla la Dansa d’Arenys (ball de plaça típic d’Arenys de Mar, que es ballava durant les octaves de Corpus i que es va recuperar el 1949 per la festa major, i a partir del 1950 es va incloure a la festa de Sant Roc). En acabar es fa una ruixada general per acomiadar la festa.
El 14 i 15 d’agost s’organitzen diferents activitats lúdiques i culturals. El 15 a la nit, des del 2010, es representa en diversos punts de la vila l’espectacle La Pesta, que recrea l’epidèmia de pesta del segle XVI i la protecció de Sant Roc. El 14 d’agost a la nit, des del 1996, s’organitza la cercavila nocturna de gegants.
Elements d’interès
Goigs de Sant Roc: és un dels moments més emotius, quan, a l’església de Santa Maria, els macips canten els goigs. Prèviament a la festa, s’organitza un taller per aprendre’ls i perfeccionar el cant.
La capta: L’augment de la població va deixar en mans dels mossos del poble la responsabilitat de fer la col·lecta, que abans es feia després de dinar. Els macips porten almorratxes guarnides amb alfàbrega i plenes d’aigua perfumada. Al segle XIX se’ls afegiren les captadores que recullen els diners amb barretines. Des del 2005, les noies també poden ser macipes.
Ofrena a Sant Roc: Aquest acte litúrgic, persidit pel rector, s’inicia amb l’entrada dels macipets amb les alfàbregues que ofereixen al sant. Darrere un parell de macips entren acompanyats pels flabiolaires, la bandera de la confraria que queda col·locada a l’altar. L’acte compta amb cant de salms, lectures i pregàries que evoquen el paper dels macips com a enviats a fomentar la pau i la fraterintat entre els arenyencs. El moment culminant és quan un macip, en nom del col·lectiu, fa el manifest per renovar el compromís dels joves a l’hora de mantenir la promesa popular i la festa. L’acte finalitza amb una benedicció abans de sortir pels carrers i cases de la vila.
Els organitzadors de la festa són el Patronat de Sant Roc d’Arenys de Mar (constituïda com associació el 2006, substituint a la Junta Rectora que organitzava la festa des del 1972) i l’Ajuntament d’Arenys de Mar. Antigament la confraria de Sant Roc era la responsable de l’organització.