Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia (Barcelona) , Revetlla Mallorquina de Sant Antoni a Gràcia
Actes a destacar
Els "foguerons": fogueres petites escampades per diversos indrets de Gràcia; les glosses o cançons picants fruit de l'improvització, i els botifarrons: la menja més típica de Mallorca en aquestes dates. La vigília: els joves surten a aplegar llenya per construir els foguerons; al vespre, les "completes": cercavila que surt des de l'ajuntamen on surten tots els entremesos populars i que va fins a les places on hi ha els foguerons, amb la participació de grups de cultura popular vinguts de Sa Pobla (Dimonis d'Albopàs, els Caparrots, i xeremeiers) juntament amb els grups de cultura popular de Gràcia. Acabada la cercavila comença la celebració gastronòmica: en encendre els primers foguerons comença a sonar la ximbomba i les xeremies, es treuen les viandes, normalment botifarrons i llonganisses, tot esperant les primeres brases on coure el menjar, i la música dura gairebé tota la nit i al voltant del foc.
Elements d'interès
Dijous a la nit es fa una glosada i una degustació de productes illencs al Centre Artesà Tradicionàrius. Divendres té lloc un concert i ball amb grups illencs al Centre Artesà Tradicionàrius. I dissabte al vespre es fa l’acte central; abans, a la tarda, hi ha la recepció d’autoritats a la Seu del Districte, acte que s’acompanya amb una sonada de xeremiers. Hi participen Colles de ball i colles de cultura popular de Gràcia i colles mallorquines. El Recorregut s’inici a la plaça de la Vila, Penedès, Puigmartí, Torrijos i finalitz a la plaça de la Virreina. Quan arriben a la plaça de la Virreina, les autoritats encenen el fogueró de la plaça, mentre els cantadors, ximbombers i xeremeiers interpreten la Tonada de Sant Antoni, tonada del ball dels Dimonis de sa Pobla. A continuació tenen lloc els diferents lluïments de les colles de cultura popular i s’interpreta el Timbgrallers, himne de les Colles de Cultura Popular de Gràcia. El lluïment dóna pas a la revetlla amb les ximbombes, els cantadors i els glosadors. Als foguerons de tots els carrers i places que hi participen es fa la torrada de pa mallorquí amb els productes típics de Sant Antoni: botifarrons, sobrassada i llom. Cap a les 11 de la nit, comença el ball a la plaça de la Virreina amb grups interpretant balls i danses: jotes, fandangos i boleros.
Organitzadors: Foguerons de Gràcia; Coord. Colles Cult. Popular Gràcia; (ccg@gracianet.org), Ass. Cult. Albopàs, Fund. Festa Major de Gràcia, Centre Artesà Tradicionàrius, etc.
Web: http://www.gracianet.cat/ccg/
Nom del nucli: Vila de Gràcia (Gràcia)
Municipi: Barcelona
Comarca: BARCELONÈS