Festes votives

Prometença feta a la Mare de Déu o a alguns sants, gairebé sempre amb motiu d'alguna pesta o calamitat pública, que obliga un poble o una vila a celebrar la festa d'algun sant, fer una processó, celebrar alguna missa o alguna altra pràctica piadosa.

Ofrena Sant Roc. Autor: Xavi Salbanyà, 2014 Festa de Sant Roc d'Arenys de Mar

La tradició atribueix a Sant Roc la fi de l’epidèmia de pesta de l’any 1607. El poble va invocar la seva protecció, i el dia de la seva festivitat va ser el primer que no es va produir cap més mort. En agraïment, la població va fer el vot de vila, una prometença a celebrar cada any perpètuament la festivitat de Sant Roc com a prova de la devoció professada vers el sant.

Es celebra el 16 d'agost, festivitat de Sant Roc.

Imatge de Sant Roc, 2016. Festes de Sant Roc de Barcelona a la Plaça Nova

Les Festes de Sant Roc de Barcelona a la Plaça Nova són tot un referent històric pel que fa a la seva vessant popular i tradicional, però també pel fet de ser unes festes que han resistit amb el pas del temps tota mena de dificultats, la qual cosa no només la converteix en una festa que manté l’essència dels seus inicis sinó també com a acte de resistència.

Es celebra la setmana del 16 d'agost, festivitat de Sant Roc.

Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents

Les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents es celebren des del 1944, any en que es restaura la imatge danyada a la Guerra Civil. A partir de l’any 1944, cada cinc anys, s’han anat realitzant festes extraordinàries, en les quals es guarneixen els carrers i en diversos actes s’expressa la devoció a la Mare de Déu dels Torrents.

Pels voltants del 8 de setembre dels anys acabats en 4 i 5

El Ball de Primera, 2001. Foto de Carles Cubos cedida per l'Arxiu Municipal de Valls Festes decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls

Les Festes de la Candela són la manifestació festiva més important de les que es celebren a Valls, i reuneixen, un cop cada deu anys, un ventall extraordinari de celebracions culturals i festives que inclouen tota mena d’actes populars i tradicionals.

Les Decennals es celebren el 2 de febrer i dies propers dels anys acabats en 1.

Festes Quinquennals d'Ulldecona, 2009. Festes Quinquennals d'Ulldecona

Les Quinquennals s'enceten quan els ulldeconencs van a l’ermita a buscar la Verge de la Pietat. Un dels moments més emocionants de les festes és l'arribada al poble, on hi ha un multitud de gent esperant-la. Durant nou dies la Verge de la Pietat és passejada per Ulldecona.

Els anys acabats en 4 i 9, la primera quinzena de setembre.

Detall de la representació, 1998. Foto cedida per Jan Grau Ball del Sant Crist de Salomó

Es tracta d’una representació de teatre popular que es representa a l’interior del temple parroquial de la vila, i que explica les raons que portaren a la devoció pel Sant Crist existent a la població que la llegenda i el ball expliquen que vingué d’Alger.

Quatre primers diumenges de maig.

Arribada de la processó. Festivitat de Sant Sebastià, 20 de gener de 2010 Festivitat de Sant Sebastià del Pont de Suert

La Festa de Sant Sebastià del Pont de Suert té el seu origen en la institució de la Confraria de Sant Sebastià d'aquest municipi l’any 1586. El "Llibre Vell" (1730) de la Confraria recull el text fundacional i els estatuts de l’entitat on s'estableix la celebració anual de la Festa de Sant Sebastià i es fixen els diferents actes de què consta la festa, tant religiosos com civils.

Es celebra principalment els dies 19, 20 (festivitat del Sant) i 21 de gener.

Festes Quinquennals d'Alcanar Festes Quinquennals d'Alcanar

És una gran celebració, en que la Verge del Remei és baixada en romeria de la seva ermita al poble. Nou dies després que la imatge hagi estat passejada en processons pel poble i per les Cases d’Alcanar, es retornada a l’ermita.

Els anys acabats en 4 i 9, la primera quinzena d'octubre.

eZ Publish™ copyright © 1999-2024 eZ Systems AS