El decret 389/2006, de 17 d’octubre, va ordenar la creació del Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya per a inscriure-hi les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya, amb l’objectiu de preservar, difondre i protegir el nostre patrimoni festiu.
Amb tot, van caldre gairebé dos anys per desplegar el Catàleg i les primeres declaracions no es van produir fins el 2008. De manera singular, s’han catalogat genèricament elements festius amb difusió supracomarcal com són la sardana, la jota, els tocs de campana i els trabucaires a Catalunya.
És important mencionar que la catalogació i el reconeixement d’aquest conjunt de festes ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada d’ajuntaments i entitats.
Declinant l’encasellament en categories, el Catàleg vol arribar a constituir una eina de difusió de la riquesa del nostre patrimoni festiu. Ara per ara, les mesures adoptades per al suport a les festes catalogades passen per la convocatòria de subvencions, i la publicació d’aquesta pàgina web amb l’objectiu de difondre les nostres festes, o la posada a disposició de tothom el material documental recopilat de cadascuna de les festes catalogades, consultable en el Centre de Documentació de la DGCPAAC.