Actes a destacar
Altres actes importants són la trobada de gegants, les serenates des del campanar del monestir, l'Ofici Solemne, les audicions de sardanes, la cercavila de la Diana Florejada (ball del pijama), el dinar popular a la Font del Covilar, la Bogeria (cercavila en què es tira aigua des dels balcons) i l'ofrena floral a la Corona del Comte Guifré (coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya).
Elements d'interès
El Ball dels Pabordes, ja declarat element festiu patrimonial d'interès nacional.
Diana Florejada (Ball del pijama): consisteix en una cercavila nocturna, que té lloc cap a quarts de cinc de la matinada del dilluns al dimarts de la festa major. Els assistents fan la cercavila vestits amb pijama i tot seguit es retorna a l'edifici on continua el ball i hi ha un esmorzar de xocolata amb xurros. Darrerament la presència de pijames ha perdut molt protagonisme i la gent va vestida normal.
La bogeria: actualment es coneix amb aquest nom la corrua de gent que es forma i que precedida del Paborde Major i de la cobla fan una cercavila pel poble mentre des dels balcons la gent tira aigua. Els seus inicis són a finals del segle XIX quan es feia la tornaboda al Cubilà i es feia una marxa de les torxes. A partir dels anys 70 del segle XX s'inicia la tirada d'aigua.
Originalment era la festa en honor al Santíssim Misteri, el davallament de la creu que presideix l'àbsis major i que va contenir durant set segles una sagrada forma incorrupte.
Organitzadors: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses / Geganters de Sant Joan / Comissió de Festes / Jovent Actiu Santjoaní - JAS
Web: http://www.santjoandelesabadesses.cat
Data celebració: 2 de setembre (Se celebra el segon diumenge de setembre i els actes duren 5 dies, des de divendres a dimarts)
Municipi: Sant Joan de les Abadesses
Comarca: RIPOLLÈS