Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festa Major de Santa Quitèria (Corbins)

Festa Major de Santa Quitèria (Corbins)

Actes a destacar

La processó consisteix en l'anada a ofici des de l'ajuntament d'una dotzena de noies (tantes com regidors té l'ajuntament, més una en representació del jutge de pau) que duen al cap una fusta rectangular,coberta d'una mantellina, damunt de la qual hi porten el pa beneit (un pastís rectangular). Les noies han estat escollides cadascuna per un regidor o el jutge de pau, elles a la vegada escullen una noia que els faci d'acompanyant: durant tota la processó, amb un ciri a la mà, anirà a la seva vora. Així les parelles de noies van en fila, l'una darrere l'altra, en seguici cap a l'església acompanyades per la corporació municipal, una cobla-orquestra en formació de banda de vent tocant un pasdoble o una marxa alegre i el conjunt de la gent del poble que s'hi va afegint.

 

Un cop a l'església les noies amb els pans i les acompanyants hi entren, la resta de gent i els músics esperen a fora, a la plaça. A dins el capellà del poble, sovint acompanyat per capellans de pobles veïns o si s'escau fins i tot del bisbe, beneeix els pans que continuen damunt del cap de les portadores.

 

Tot seguit es treu a la plaça la imatge de Santa Quitèria, portada per quatre dones de mitjana edat. De la imatge de la patrona se'n despengen un seguit de cintes de setí vermelles que són agafades pels nens i nenes que enguany han fet la primera comunió (van vestits com el dia que la van fer). Quan el conjunt de noies amb els pans beneits i acompanyants, i els mossens surten cap a la plaça s'organitza la processó pròpiament dita. Es formen dues files, l'una d'homes i l'altra de dones, a banda i banda del carrer. Al mig hi van la fila de noies dels pans beneits i les acompanyants, més enrere l'orquestra, a continuació la imatge de Santa Quitèria, els capellans, un nombrós grup de xiquets i xiquetes vestits de catalanets amb rams de flors a les mans, i la corporació municipal amb les pubilles, pubilletes i hereus. Quan l'orquestra arrenca amb una marxa de processó, solemne, el conjunt de la processó també comença a caminar pels carrers del nucli antic del poble. Un cop completat l'itinerari la processó arriba un altre cop a la plaça de l'església sota l'incessant repic de festa de les campanes.

 

El seguici entra dins de l'església on el cor parroquial ja canta. Mentre la gent va seient es col•loca la imatge de la patrona davant de l'altar. És el moment en el que els nens i nenes fan ofrena dels rams de flors a la patrona (els rams es van col•locant de la millor manera possible davant i al voltant de la imatge). Les noies amb els pans beneits entren a la rectoria, just darrere de l'altar, on durant la missa anirant partint, fent porcions dels pastissos. La missa és cantada (actualment pel cor parroquial, i fins fa uns dotze anys per la mateixa cobla-orquestra que ha toca a la processó i que després fa les sardanes), i oficiada per dos o tres capellans. Durant la missa es canten els Gojos a Santa Quitèria. I abans de sortir tothom passa per davant de l'altar on les noies que portaven els pans beneits i les acompanyants reparteixen trossos dels pastissos a canvi de la voluntat, al moment d'agafar-lo passen la plateta.

Elements d'interès

 Processó dels Pans Beneits, o de Santa Quitèria

 sardanes, concert, ball de tarda i ball de nit (per Cobla-orquestra gironina)

 Cursa Pedestre (Memorial Jaume Florensa)

 Pregó i acte de proclamació de pubilles, pubilletes i hereus.

 Campionat de Tir al Plat i Esmorzar de caçadors.

 Partit de futbol solters contra casats

 Missa i dinar d'homenatge a la gent gran

 Nit del jovent (concerts varis grups de rock, únic acte muntat per l'associació de joves)

Organitzadors: Comissió de Festes de Corbins, Ajuntament de Corbins, Associació de Joves de Corbins.

Web: http://www.corbins.cat/index.php/el-municipi/festes-i-tradicions/84-santa-quiteria

Data celebració: 22 de maig

Municipi: Corbins

Comarca: SEGRIÀ

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya