Actes a destacar
- Trobada de col·leccionistes, normalment de xapes (dissabte matí).
- Activitats infantils.
- Sopar i ball populars.
- Repicament de Campanes per anunciar la Festa del Roser (diumenge).
- Celebració d'una missa de Pasqua a l'església parroquial de Sant Cristòfol les Font (diumenge). Després s'efectua el sorteig d'un obsequi mitjançant la virolla.
- L'endemà es celebra un altre ofici solemne amb la tradicional processó i cant dels goigs de la Mare de Déu del Roser. Després s'efectua la Sardana dels Pabordes i un vermut popular.
- Elecció de l'hereu i la pubilla del barri (diumenge).
- La festa finalitza amb l'aplec del Triai, amb sardanes.
Elements d'interès
Ball del Gallarut: "El Gallarut és el nom que rep el Basilisc del Barri de les Fonts d'Olot, el més antic de Catalunya. Es tracta d'un animal fabulós, mig gall i mig serp, d'esguard mortífer i guardià de tresors preuats, que reapareix ritualment cada any durant les festes del barri i per les Festes del Tura de la capital de la Garrotxa.
El basilisc és un animal pertanyent a la fantasia popular catalana que presenta un aspecte híbrid: és mig gall i mig serp. Documentat ja en la tradició grecoromana, a casa nostra el basilisc està associat a l'aparició d'ous petits i sense rovell en les granges de galls i gallines. L'animal que surt d'aquest ou era una bèstia molt estranya i perillosa, doncs té un esguard mortífer, una mirada que mata amb un sol cop d’ull."
"El Basilisc d’Olot va ser construït l’any 1996 per l'escultor olotí Joan Ferrés i Pere Clavaguera per tal d’acompanyar un ball popular infantil en el marc de la Festa del Roser del Barri de les Fonts. Dissenyat per Miquel Gou i pintat per Jaume Pla, té cara de i cua de serp i cos de gall i fa uns tres metres d'alçada.
El Gallarut disposa d'un ball propi, el Ball del Gallarut, una dansa executada conjuntament amb nou nens el Diumenge de Pasqua en el marc de les Festes del Barri de les Fonts d'Olot. La coreografia de la dansa va ser composta pel Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa del Cercle Folklòric i Cultural Marboleny de Les Preses, mentre que la música i la instrumentació per a cobla són originals d'Agustí Pedrico.
El ball comença amb l'aparició del basilisc, que atemoreix als infants. Després d'un estira-i-arronsa a un dels infants se li acudeix una manera de calmar el caràcter agressiu de l'animal. Van a cercar una herba, la ruda, amb la que li freguen el cap i la cara al Gallarut. D'aquesta manera el basilisc s'amanseix i deixa de ser perillós." (Web de les festes.org).
Ball del Triai: ball recuperat per l'Esbart Marboleny el 1995, executat per 8 parelles que van vestits d'època (s. XIX) i representen vàries classes socials, des de les més riques fins les més pobres.
Organitzadors: Associació de Veïns del Barri de les Fonts
Web: http://www.festes.org/articles.php?id=1011
Nom del nucli: Les Fonts
Municipi: Olot
Comarca: GARROTXA